lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bemanning

Svenskt vårdbemanningsföretag har stoppats i Norge

Publicerad: 26 januari 2022, 12:19

Det blir stopp för Läkarleasing i Norge.

Foto: Getty Images

Vårdbemanningsföretaget Läkarleasing har stoppats i Norge efter att det har betalat för lite i övertidsersättning, rapporterar SVT. Enligt bolaget ska bristerna omedelbart åtgärdas.

Ämnen i artikeln:

Bemanningsföretag

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


När Helse Vest, den regionala sjukvårdsmyndigheten i Norge, granskade arbetsförhållandena hos de bemanningsföretag som anlitas upptäcktes det att det svenska bemanningsföretaget Läkarleasing inte betalat ut tillräckliga övertidsersättningar till personal som hyrs ut till norska sjukhus, rapporterar SVT.  

”Det är ett klart avtalsbrott och ett brott mot arbetsmiljölagen, säger Hilde Brit Christiansen”, chef för den nationella styrgruppen för bemanningsinköp vid Helse Vest i ett pressmeddelande

Enligt Gustav Zetterholm, chef för Läkarleasings norska verksamhet, kommer företaget att vidta flera åtgärder. Han uppger att det som skett beror på individuella misstag. 

”För att förhindra en upprepning, kommer vi med start redan nästa vecka börja vidareutbilda löneavdelningen hur avtalet ska tolkas och ambitionen är också att vi så snart det bara är möjligt, (senast nästa vecka) kommer att betala ut den överskjutande delen av övertidsersättningen till de konsulter som drabbats”, skriver han till SVT.

Bolaget har fått en månad på sig att rätta till det hela. 

Läs mer: Känsliga uppgifter läckta om tusentals läkare

Kommentera

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev