Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bemanning

Uppstickare utmanar Ljungby

Publicerad: 22 september 2010, 07:43

Uppstickare utmanar Ljungby

Foto: Lasarettet i Ljungby.

Lasarettet i Ljungby är AT-läkarnas favorit. Men sjukhuset utmanas av lasaretten i Enköping och Avesta, som klättrar rejält på listan över dem som fått flest ansökningar per AT-block.


Inför hösten sökte rekordmånga blivande läkare AT vid Avesta lasarett, som fick hela 30 ansökningar per plats. Det är stor skillnad mot föregående termin, då sjukhuset fick 16 ansökningar per AT-plats.

Det framgår av den granskning som Dagens Medicin har gjort, där AT-sjukhus själva har besvarat en omfattande enkät.

Margaretha Nordman, HR-specialist vid Avesta lasarett, berättar om en medveten satsning för att öka intresset. Varje termin åker representanter för Landstinget Dalarna runt i landet och bjuder in läkarstudenter till informationsträffar, utöver de arbetsmarknadsdagar som Medicine studerandes förening, MSF, anordnar.

– Det är inte så många landsting som har dessa egna träffar. Förhoppningsvis har vår strategi gett resultat, säger hon.

Lasarettet i Enköping fick 28 ansökningar per AT-block vid senaste antagningen, även det en väsentlig ökning mot föregående termin, då motsvarande siffra var 17.

Lars Hedberg, handläggare på lasarettets personalenhet, tror att ett bra läge med närhet till universiteten i Stockholm och Uppsala ger Enköping många sökande.

– Jag tänker mig också att många blivande AT-läkare ryktesvägen får höra gott om sjukhuset.

Men att döma av den AT-ranking som Sveriges yngre läkares förening, Sylf, varje år sammanställer, är Enköping tvärtom en ort där AT-läkarna är mindre nöjda. I år hamnar sjukhuset på plats 64 av 67.

Lars Hedberg håller med om att det kan anses märkligt att sjukhuset har så många sökande samtidigt som det placerar sig lågt på AT-rankningen.

– Jag har ingen bra analys av det. Men vi arbetar med att förbättra vår handledning och våra rutiner, vilket förhoppningsvis kommer ge utslag på AT-rankningen.

Mest nöjda med sin placering är AT-läkarna vid Ljungby lasarett, som toppar Sylfs AT-rankning för andra året i rad. Och det är också Ljungby som hade det högsta söktrycket inför hösten – 32 sökande kämpade om varje AT-block.

Landets lägsta söktryck finns i Kalix och Gällivare, som fick tre ansökningar var per AT-block.
AT-rekryteraren Lars-Göran Olofsson tror att förklaringen till det låga intresset är ett dåligt läge ur strategisk synpunkt – enda universitetet i närområdet ligger i Umeå, där många av AT-läkarna stannar.

– Geografin kan vi inte förändra, säger han.

För att locka AT-läkare erbjuder Kalix sjukhus medicine kandidater från andra fakulteter än den i Umeå att få göra praktik under studietiden.

– Det upplevs inte som så stort och skrämmande att flytta hit någon vecka för praktik. Sedan är det många som trivs och då söker de sommarvikariat och så småningom kanske AT.

Även om söktrycket är lågt är de AT-läkare som arbetar i Kalix relativt nöjda med sin placering. På AT-rankningen hamnar Kalix på plats 20 av 67.

– Man får en bra utbildning i Norrbotten, säger Lars-Göran Olofsson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev