Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bemanning

Vårdkö till specialist ökade med 25 procent

Publicerad: 1 april 2022, 13:56

Pandemins konsekvenser. I december 2021 väntade 466 000 patienter på ett första besök i vården, och 164 000 på operation eller liknande.

Foto: Getty Images

Antalet patienter som väntar på vård ökar efter pandemin. I december väntade fyra av tio patienter på operation längre än vårdgarantins 90 dagar, enligt Socialstyrelsen.


Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenI korthetToppnyheter

I går, torsdag, publicerade Socialstyrelsen sin slutrapport om det uppdämda vårdbehovet och väntetider i vården, orsakat av covid-19. Första delen publicerades i oktober. Regeringsuppdragets syfte var att stärka regionernas hantering för att kunna ge patienterna vård i rimlig tid. 

Läs mer: Utebliven cancervård ska kartläggas 

Trots att smittspridningen sjunker är pandemins effekter fortfarande påtagliga, skriver Socialstyrelsen i det pressmeddelande som publicerades i samband med överlämnandet av rapporten. 

Från januari till december ökade antalet väntande patienter i specialistvården med 25 procent. I december väntade nästan 466 000 patienter på ett första besök och 164 000 på operation eller annan åtgärd. Att få vård inom vårdgarantins gräns har blivit allt svårare. Av dem som köade till operation i december hade 40 procent väntat mer än vårdgarantins 90 dagar. Av dem som köade till specialistbesök hade 28 procent väntat så länge.  

Ögonsjukvården och öron-, näs- och hals var de specialistområden som hade flest väntande på ett första besök, enligt pressmeddelandet. På operation var det flest väntande inom ortopedi och allmänkirurgi, av till exempel höftled, knä, lårben och mage och tarm. 

De omställningar som vården lyckats göra för att frigöra akut- och intensivvårdskapacitet under pandemin har fått konsekvenser, konstaterar Socialstyrelsens utredare Sevim Barbasso Helmers i pressmeddelandet, något som nagelfars närmare i rapporten och dess analysdel. Den delen innehåller också förslag på insatser för att möta det uppdämda vårdbehovet, varav flera presenterades redan i rapporten i höstas.

Läs också: Läkare vid Sunderby sjukhus har fått nog – anmäler sig själva till Ivo 

Här finns Socialstyrelsens rapport och analys

Slutrapport mars 2022
Analys och förslag till insatser – slutredovisning 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Susanna Pagels

Reporter

susanna.pagels@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev