Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bemanning

Vårdpersonal slipper karens i VGR

Publicerad: 1 oktober 2020, 11:09

Foto: Getty Images

Vårdpersonal som har varit anställda i Västra Götalandsregionen behöver inte längre vänta sex månader på att kunna anställas av privata aktörer.


Ämnen i artikeln:

Västra Götalandsregionen

Beslutet togs av hälso- och sjukvårdsstyrelsen den 30 september. De slopade karensreglerna ska öppna för en friare rörlighet och konkurrens på arbetsmarknaden, hoppas Jonas Andersson (L), ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

– All utbildad personal som vill och kan bidra till god vård att för att korta köer ska inte hindras av onödiga regler. Vårdpersonal i regionen ska inte drabbas av ett västsvenskt näringsförbud i 6–12 månader. Det gör inte regionen till landets bästa arbetsgivare, säger han i ett pressmeddelande från Grönblå samverkan i Västra Götalandsregionen.

De slopade karenskraven innebär en svängning i regionens syn på strategierna för att rekrytera och behålla personal.

– Grönblå samverkan vill underlätta möjligheten för vårdpersonal att påbörja anställning inom VGR. Likaså vill vi säkerställa kompetensförsörjningen inom vården och därför häva de restriktioner som karenskravet innebär för personalen och deras möjlighet till arbete, säger Jonas Andersson i pressmeddelandet.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslöt samtidigt att upphandla vad Grönblå samverkan kallar ”tillgänglighetssatsningar” inom kirurgi och urologi. Det handlar om att köpa in vård från privata aktörer för att minska köerna. Inom områdena kirurgi och urologi löper befintliga avtal ut under året.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Västra Götalandsregionen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev