Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

120 tjänster bort i Jämtland

Publicerad: 23 september 2008, 13:36

Jämtlands läns landsting blöder ekonomiskt. Nu vill tjänstemannaledningen banta organisationen med 120 tjänster.


Den senaste ekonomiska prognosen för Jämtlands läns landsting tyder på att underskottet för 2008 blir omkring 50 miljoner kronor.

På sikt kan problemen bli större än så. En minskande befolkning med hög medelålder gör att vårdkostnaderna ökar betydligt snabbare än skatteintäkterna.

– Nu måste vi in i kostymen en gång för alla. Alla stenar måste vi lyfta på, säger landstingsdirektören Karin Strandberg Nöjd till Länstidningen Östersund.

På kort sikt har tjänstemannaledningen gett alla verksamhetschefer i uppdrag att försöka minska antalet arbetade timmar och dra ned på inköpen. Dessutom ska de spara pengar genom att se över jourberedskapen, schemaläggningen samt kostnader för lokaler och material.

På längre sikt räknar ledningen med att landstinget måste minska på antalet anställda. Totalt kommer omkring 120 tjänster att försvinna.

För att kunna genomföra besparingarna på ett så bra sätt som möjligt kommer landstinget att använda sig av samma modell som redan har använts i Västerbottens läns landsting. Grundtanken är att chefer och medarbetare får i uppdrag att peka ut de delar av den egna verksamheten som är lägst prioriterade. Sedan slutar landstinget att skjuta till pengar till dem, under förutsättning att den politiska ledningen ger klartecken.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev