Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Allt fler läkare vill jobba vidare efter pensionen

Publicerad: 26 september 2007, 07:12

Antalet läkare över 65 som är anställda inom landstingen har mer än tredubblats under de senaste fem åren.
– Jag känner mig för ung för att bli pensionär, säger psykiatern Henrik Swartling, 75 år.


År 2001 var 128 läkare över 65 år månadsavlönade av ett landsting eller en region. 2006 var siffran 442 – mer än tre gånger så många. Det visar statistik från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Också procentuellt syns en tydlig ökning. 2001 var bara 0,5 procent av de lands­tings­anställda läkarna över 65 år, 2006 var motsvarande siffra 1,6 procent.

Enligt Barbro Emriksdotter, utredare vid avdelningen för lärande och arbetsmarknad på SKL, beror ökningen på att landstingen diskuterat generationsskiftet och aktivt försöker hålla kvar de äldre läkarna.

Några landsting har drivit projekt för att få läkare att arbeta längre, men oftast är arbetet inte så formaliserat, konstaterar hon.

– Det går ofta till så att man pratar med den läkaren som närmar sig pensionsåldern och frågar på vilka villkor man kan tänka sig att stanna.

Slipper dyra stafettläkare

Av förklarliga skäl är det ofta inom specialiteter där det är svårt att rekrytera som det görs ansträngningar för att få äldre läkare att stanna i yrket. I Jämtlands läns landsting har man under de senaste åren haft läkare inom psykiatrin som fortsatt jobba efter pensionsåldern.

– Det är jättebra för oss, då slipper vi dyra stafettläkare. Och de äldre läkarna har bidragit med mycket. De är inte stressade och utarbetade och tycker att det är kul att handleda och råda yngre kollegor, säger Solveig Nilsen, verksamhetschef för psykiatrin.

En av de läkarna är Henrik Swartling, som har arbetat inom psykiatrin i Jämtland sedan 1972 och under många år var klinikchef. Hösten 1998 gick han egentligen i pension, men valde att ändå fortsätta att arbeta deltid.

– Jag kände mig frisk och pigg och har tyckt mycket om själva läkaryrket. Jag känner mig för ung för att bli pensionär och helt släppa kontakten med yrket, säger han.

Vill ha tid för resor

I dag är Henrik Swartling 75 år gammal och arbetar två dagar i veckan under perioden oktober-april på psykiatriska klinikens mottagning på Östersunds sjukhus.

– Jag tycker att det är lagom mycket. Jag har även kontrakt med Rättsmedicinalverket och skriver ibland paragraf 7-intyg och är sakkunnig hos läns­rätten ungefär varannan vecka och vid sidan av det vill jag ha tid för hobbys och resor.

Trevlig personalgrupp och positiv stämning på arbetsplatsen är sådant som Henrik Swartling framhåller påverkar att han vill fortsätta arbeta. Men han tycker att det är svårt att ge några generella tips till arbets­givare som vill behålla sina äldre läkare i tjänst.

– Men inom psykiatrin tror jag att många läkare upplever att landstingen varit oförstående för situationen de senaste 10-15 åren. En allmän förbättring av arbetssituationen skulle säkert få fler äldre läkare att vilja fortsätta.

Själv har Henrik Swartling inte bestämt hur länge han tänker arbeta.

- Jag tar ett år i taget, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News