Ledarskap
Årets nytänkare inom sjukvården finns i Malmö
Publicerad: 23 maj 2007, 05:00
Årets nytänkare inom sjukvården finns i Malmö Foto: Arbetsgruppen bakom Nisse-projektet jublar efter beskedet om vinsten i Dagens Medicins tävling Guldskalpellen 2007. Foto: Linda Berglund
GULDSKALPELLEN Medarbetarna i Nisse-projektet i Malmö vinner Guldskalpellen 2007, tidningen Dagens Medicins kvalitetspris till nytänkare i hälso- och sjukvården.
Närsjukvårdsprojektet Nisse i Malmö vinner Guldskalpellen 2007. Personal från Universitetssjukhuset Mas, primärvården och Malmö stad, delar på priset som årets förnyare i sjukvården. Tillsammans har de skapat ett gränsöverskridande samarbete kring vårdens allra svagaste patienter: de gamla och multisjuka.
Juryns motivering: "Patienten är i centrum i ett nyskapande samarbete kring omsorg och sjukvård. Här arbetar slutenvård, primärvård och kommunens äldrevård sida vid sida. Utan att låta sig hindras av traditionella förvaltnings- och organisationsgränser hjälper sjukvården och kommunen en av de mest utsatta patientgrupperna, de äldre och multisjuka. Modellen för samarbetet kan överföras även på andra diagnosgrupper vilket gör Nisse-projektet till en lysande förebild och inspirationskälla."
Läs hela artikeln om Guldskalpellvinnaren Nisse-projektet
Göran Hägglund prisar Guldskalpell-vinnare
– Jag som reser mycket har guldkort på SAS. Ni har gett Malmös gamla ett guldkort i vården, sa socialminister Göran Hägglund när han förärade Nisse-projektet i Malmö med årets Guldskalpell.
Läs hela artikeln från prisutdelningen
Tre bidrag får juryns hedersomnämnanden
Juryn för Guldskalpellen har haft ett mycket svårt arbete att välja ut en enda vinnare bland de sammanlagt 71 nominerade bidragen. Därför har juryn beslutat att utdela hedersomnämnanden till ytterligare tre av bidragen till Guldskalpellen.
Hederspriserna går till:
■
Medarbetarna i Mångbesökarmodellen vid Länssjukhuset Kalmar och Landstinget i Kalmar län för ett framgångsrikt arbete med sjukvårdens mångbesökare, en grupp patienter som står för en oproportionerligt stor andel av vårdkonsumtionen och som dessutom ofta är missnöjda med vad sjukvården kan erbjuda dem.
Läs mer
■
Reumatologerna Nils Feltelius, Läkemedelsverket i Uppsala, och Staffan Lindblad, Karolinska universitetssjukhuset i Solna, för deras insatser som initiativtagare och pådrivare i uppbyggnaden av kvalitetsregister inom reumatologin. Dessa register har varit avgörande för att nya behandlingar inom reumatologin kunnat införas snabbt i hela landet, en utveckling som har varit till betydande nytta för en stor och kroniskt drabbad patientgrupp.
Läs mer
■
Mobila ultraljudsteamet i Stockholm som bjuder på en lika enkel som genomtänkt metod för att utnyttja den nya teknikens framsteg i sjukvården. Genom att ta ultraljudet till patienten har verksamheten lett till ökad tillgänglighet och service för patienter, framför allt i äldreboenden som har svårt att ta sig till sjukhus.
Läs mer
Läs listan över samtliga nominerade bidrag i Guldskalpellen 2007