Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

AT-läkare ny ledare i SM i EKG

Publicerad: 7 november 2007, 14:32

SM I EKG Martin Rönn, AT-läkare i Sundsvall, är ny ledare i Dagens Medicins tävling SM i EKG. Han har fem rätt tolkade EKG och leder tävlingen, före Magnus Simonsson, specialist i klinisk fysiologi och kardiologi i Kristianstad, som har fyra rätt.


En ung AT-läkare glänste över specialisterna och tog hem näst sista omgången i Dagens Medicins tävling SM i EKG, och leder därmed tävlingen. Spänningen stiger inför den avgörande omgången i tävlingen som nu har startat och som avslutas den 20 november.

Rätt svar i omgång nio är att avledningarna är felplacerade i det EKG som skulle tolkas. Felkopplingen sitter i extremitetsavledningarna.

Martin Rönn var den enda tävlande som gav ett korrekt svar. Han tar emot segerbeskedet sittande under en palm på Teneriffa där han är på höstlov med familjen.

– Kul, det känns som att solen värmer lite extra i dag, säger han.

Varför lyckas du som är AT-läkare bättre än superspecialisterna?

– Skillnaden är nog att jag går metodiskt tillväga. Jag går igenom hela EKG:t noggrant och kontrollerar att jag inte har slarvat. Jag satsar på att göra rätt framför att få en snabb tid, säger Martin Rönn.

han tog god tid på sig i tolkningen – 9 minuter och 42 sekunder.

– Oj, tog det så lång tid, det trodde jag inte. Men det är faktiskt svårare att tolka ett EKG i datorn än i verkligheten. Det är lätt att missa en detalj.

Sina goda kunskaper i EKG-tolkning har han skaffat sig som amanuens på avdelningen för klinisk fysiologi vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå där han jobbade innan han påbörjade sin AT på Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand i Sundsvall.

Vad ska du ägna dig åt när du är färdig med din AT och ska påbörja specialistutbildningen?

– Jag har inte riktigt bestämt mig än, men just nu lutar det åt ortopedi. Jag gillar att jobba handgripligt och som ortoped får jag hugga in på patienterna och laga saker.

Då blir det inte mycket av EKG-tolkning.

– Nej, det är sant. Men som sagt, jag har inte fattat ett definitivt beslut. Medicin och kardiologi är också roligt.

Maja Florin

Segraren presenteras på Riksstämman

Nu återstår bara den tionde och sista delomgången av SM i EKG. Avgörandet står mellan norr och söder och mellan ung och erfaren.

Det är AT-läkaren Martin Rönn mot Magnus Simonsson, chefläkare vid Centralsjukhuset i Kristianstad, samt specialist i klinisk fysiologi, kardiologi och nukleärmedicin. Martin Rönn blir svensk EKG-mästare om han gör rätt tolkning i den sista omgången. Skulle Martin Rönn inte klara det vinner Magnus

Simonsson om han löser uppgiften eftersom han har klarat sina EKG-tolkningar betydligt snabbare.
Den svenska mästaren i EKG-tolkning presenteras på Riksstämman den 29 november klockan 14.30 i anslutning till ett symposium i sal A2.

Maja Florin

Topplistan inför sista deltävlingen

Antal rätt tolkade EKG och tid:
1. Martin Rönn, 5 st 2 h 48 min 26 sek
2. Magnus Simonsson, 4 st 11 min 15 sek
3. Erik Ljungström, 3 st 13 min 51 sek
4. Axel Åkerblom, 2 st 30 min 15 sek
5. Henrik Olsson, 2 st 42 min 41 sek
6. Entela Bollano, 2 st 6 min 36 sek
7. Karl Hansson, 2 st 1 h 11 min 11 sek
8. Bo Friberg, 2 st 22 min 34 sek
9. Olof Malmberg, 2 st 1 h 12 min 28 sek
10. Sophie Haaga, 2 st 1 h 18 min 44 sek

När två personer har lika många rätt tolkade EKG avgör antalet poäng vem som får den högsta placeringen. Deltagarna får poäng för korrekta svar i sin tolkning, även om inte hela svaret är rätt. Om även poängantalet är det samma blir tolkningstiden den avgörande faktorn.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News