Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledarskap

Både SKL och Vårdförbundet signalerade öppningar

Publicerad: 30 april 2008, 09:44

När medlarna på tisdagseftermiddagen mötte parterna i vårdkonflikten signalerade de att det finns öppningar i avtalsdiskussionerna. Nya medlarsamtal är inbokade till tisdag nästa vecka.


Vid förra mötet med medlarna, den 19 april, fanns inga förutsättningar att fortsätta diskussionerna, läget mellan Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, var låst. Ett par dagar senare bröt därför vårdstrejken ut.

Men under tisdagens samtal fick medlarna en annan bild av situationen.

– Att de kallat till nya samtal betyder att de fått signaler från Vårdförbundet om att det kan vara meningsfullt att gå vidare, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

Men gav också ni från SKL:s sida några signaler  om öppningar?

– Ja det gjorde vi. Känslorna har lagt sig och man börjar få lite perspektiv, svarar Ingela Gardner Sundström.

Hos Vårdförbundet finns en försiktig optimism om att medlarsamtalen ska leda till ett avtal så snabbt som möjligt.

– Vi vet ju inte vad arbetsgivarsidan har sagt men medlarna anser tydligen att det finns anledning att göra ett försök att fortsätta samtalen. I en förhandling måste båda parter flytta på fötterna och det börjar vi kanske göra nu, säger Margareta Öhberg, chefsförhandlare på Vårdförbundet.

Om förhandlingarna, via medlarna, ger snabbt resultat kan ett avtal vara i hamn i slutet av nästa vecka då de båda organisationerna har sina respektive beslutande församlingar samlade och kan ta ställning till ett eventuellt bud.

– Man kan alltid hoppas. Men om man ska vara realistisk så tar det nog lite längre tid, säger Margareta Öhberg.

Läs också: Förhandlingar återupptas tidigast nästa vecka Följ Dagens Medicins bevakning av Vårdförbundets lönestrid här.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev