fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Barbro Fridén hoppar av toppjobb

Publicerad: 24 augusti 2017, 07:07

Barbro Fridén.

Foto: Jens Krey

Sahlgrenskas forna sjukhusdirektör återvänder till Sverige efter ett drygt år som vd för fyra akutsjukhus i Förenade arabemiraten.

Ämnen i artikeln:

Barbro FridénSahlgrenska universitetssjukhusetAstrid Lindgrens Barnsjukhus

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


– Det var alldeles för snabbt och inte alls som jag hade tänkt mig, säger Barbro Fridén till Dagens Medicin om avhoppet.

Förra våren blev det känt att Barbro Fridén, som även varit chef vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, skulle bli vd för fyra sjukhus som sjukvårdskoncernen GHP fått i uppdrag att driva i Förenade arabemiraten. Den 1 december i fjol tog hon och hennes ledningsgrupp över driften av sjukhusen, men nu väljer hon att lämna vd-posten till följd av sjukdom i familjen.

– Jag har tidigare pendlat inom Sverige men det här är för långt bort. Det känns tråkigt men var det bästa valet jag kunde göra, något annat hade varit ohållbart.

Formellt löper Barbro Fridéns kontrakt ut den 31 oktober och hon håller i dagarna på att lämna över till sin efterträdare Erik Wassberg som tidigare varit chef för ett av sjukhusen. Att lämna vd-posten efter den här korta tiden gör att Barbro Fridén säger att hon känner sig lite som en politiker.

– Jag är stolt, men inte nöjd. Jag hade velat stanna längre men vi har ändå hunnit med fruktansvärt mycket under det här året. Det har varit superspännande.

Barbro Fridén berättar att sjukhusen, trots att de startade från scratch, efter åtta månader levererar mellan 75 och 80 procent av de nyckeltal de utvärderas med. Under tiden har de även skapat en gemensam organisation och anställt omkring 150 personer, varav många svenskar. Det har även planerats och startats om- och nybyggnation av akutmottagning, intensivvårdsavdelning och operationsavdelning. Även svenska principer har börjat implementeras inom exempelvis kvinnosjukvården.

Hur har det varit?

– Utmanande och en lärprocess att verka i en för mig såpass främmande kultur. Det har varit oerhört hårt och intensivt arbete, men ett roligt. Och i ett team med mycket skratt.

Efter överlämningen ska Barbro Fridén först ta det lugnt några månader. Sedan ska hon försöka hitta någonting där hennes kunskaper kan komma till nytta, som hon uttrycker det.

Är det något som trumfar Astrid Lindgren, Sahlgrenska och det här?

– Jag tror inte att jag kommer vara aktuell för något stort operativt jobb igen. Jag känner att jag har gjort de stora jobben och haft en fantastisk möjlighet att göra spännande saker. Så jag hoppas att jag ska kunna användas på andra sätt som rådgivare, konsult eller styrelseledamot. Som alltid kommer jag att söka något jag ”går igång på”.

Barbro Fridén lägger till:

– Jag vet inte vad som ska toppa Sahlgrenska, jag tycker att det är Sveriges finaste universitetssjukhus.

Det är väl inte säkert att företrädare för de andra universitetssjukhusen håller med om det?

– Nej, men vi har en vänlig konkurrens och det ska vara så. Jag är ju göteborgare.

Relaterat material

Barbro Fridén blir vd i Förenade arabemiraten

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev