Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Barnmorska kan få mer ansvar för medicinsk abort

Publicerad: 9 januari 2008, 15:16

Barnmorskor kan även med dagens lagstiftning ta över fler av gynekologernas arbetsuppgifter vid medicinska aborter. Men läkaren har alltid det yttersta ansvaret för att patientsäkerheten är hög.


Det slår Socialstyrelsen fast i en ny utredning, som presenteras i dag onsdag.

Socialstyrelsen beslutade i juni att undersöka om barnmorskor har sådan kompetens, eller genom vidareutbildning kan skaffa sig sådan kompetens, att de på ett medicinskt säkert sätt självständigt ska kunna ansvara för medicinska aborter.

Enligt gällande abortlag står det att endast läkare får ansvara för aborter.

Men abortlagen är från 1975, då endast kirurgisk abort fanns. 1992 började medicinska aborter, som framkallas med läkemedel, användas. Nu är de medicinska aborterna vanligare än de kirurgiska.

I sin utredning konstaterar Socialstyrelsen att många arbetsuppgifter som tidigare utfördes av gynekologer i samband med aborter nu har tagits över av barnmorskor och sjuksköterskor.

Socialstyrelsen har gått igenom gällande lagstiftning och föreskrifter och drar slutsatsen att verksamhetschefer med generella direktiv kan ge barnmorskor en större roll vid de medicinska aborterna. Barnmorskan skulle exempelvis kunna ordinera det läkemedel som behövs för medicinsk abort. Förutsättningen är att det rör sig om okomplicerade graviditeter och att patientsäkerheten säkerställs.

Läkaren har trots detta kvar sitt ansvar för ordinationen, slår Socialstyrelsen fast.

Läs rapporten på Socialstyrelsens hemsida

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev