Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Blodsocker kollas hos tandläkaren

Publicerad: 20 april 2005, 07:49

Laga tänderna och kolla sockret samtidigt - det erbjudandet får tandläkarpatienter i Burträsk. Och nu diskuterar vårdcentral och folktandvården ett utökat samarbete kring folkhälsa.


I Västerbottens läns landsting erbjuder sjukvården invånare som är 40, 50 och 60 år att kolla sitt blodglukosvärde, blodsockret. Syftet är att hitta diabetes på ett tidigt stadium. I Burträsk, fyra mil söder om Skellefteå, kontrolleras även blodsockret på personer som är 45, 46, 55 och 56 år gamla - hos folktandvården, vägg i vägg med vårdcentralen.

- Det är ett rätt stort glapp på tio år och vi ville ha en bättre koll på diabetesscreeningen. Tandläkaren besöker de flesta varje år, säger Sven-Eric Åslund, verksamhetschef vid Burträsk hälsocentral.

När patienter i rätt åldersgrupp kallas till folktandvården får de även ett erbjudande om att få sitt blodsocker kontrollerat. På Folktandvården sköter tandsköterskan provtagningen och personer med ett högt blodsockervärde skickas vidare till vårdcentralen för en ordentligare utredning.

Anser inte att jobbet är onödigt  Vårdcentralen står för utbildning och utrustning och folktandvården för arbetstiden.

Efter ungefär ett år har en handfull patienter med misstänkt högt blodsocker utretts vidare, men ingen diabetiker hittats. Sven-Eric Åslund vill ändå inte tala om onödigt jobb.

- Om vi håller på med det här i fyra fem år och hittar en diabetiker är det värt priset, säger han.

Britta Wigren, klinikchef vid folktandvården i Burträsk, var den som inspirerad av ett liknande projekt i Gävleborg tog initiativet till provtagningen. Hon anser att det finns fördelar även ur tandhälsosynpunkt om diabetiker hittas tidigt.

- Speciellt om diabetes inte är balanserad finns det en större risk för karies, eftersom det kommer ut socker i saliven, och tandlossning kan förvärras, säger hon.

Kan tänka sig mer samarbete  Den stora vinst som Sven-Eric Åslund ser är dock att tandvård och sjukvård samverkar om folkhälsan. Sedan tidigare samarbetas det i Burträsk kring rökning och nu diskuteras även om tandvården och vårdcentralen kan samarbeta om kostvanor - särskilt hos barn och unga.

- Alla ungdomar går till tandläkaren, men väldigt få hos oss eftersom de flesta ungdomar är friska. Det finns inget som säger att man inte skulle kunna mäta BMI på Folktandvården, säger Sven-Eric Åslund.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev