Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledarskap

Bråttom att få fram stöd till personal som vill knoppa av

Publicerad: 2 April 2008, 10:41

Det är gasen i botten när Nutek ska genomföra regeringens visioner om att stimulera mångfalden inom sjukvården. I mitten av juni ska 30 miljoner ha fördelats på organisationer som ska ge utbildning och stöd åt personer som vill starta eget i vårdbranschen.


Ett särskilt avknoppningsstöd för vården var ett av regeringens tidigaste beslut. 40 miljoner som skulle fördelas under 2007 avsattes i den första höstbudgeten efter valet, se Dagens Medicin nr 42/06.

Men det dröjde innan socialdepartementet hade utrett exakt hur det ville att pengarna skulle användas. Strax före julafton 2007 kom regeringsbeslutet. Myndigheten Nutek fick 35 miljoner kronor, medan 5 miljoner gick till Vårdförbundet.

Största delen av de pengar som har anslagits till Nutek ska användas för att ge råd och utbildning till personer som vill starta eget i vårdbranschen. Pengarna ska alltså inte gå direkt till blivande vårdföretag, utan till olika organisationer och myndigheter som ska ordna olika former av stöd.

Och det är bråttom. Redan i augusti vill regeringen att de organisationer som ansökt om stöd för att ordna denna utbildning och rådgivningsverksamhet ska ha fått igång sina projekt.

Enligt Bosse Olsson, handläggare och ansvarig för programmet på Nutek, har det varit en del oklarheter i själva uppdraget som har gjort att startsträckan blivit lång för myndigheten.

– Vi har gjort vårt absolut yttersta för att tolka vad regeringen vill. Det fanns en del klurigheter i formuleringarna, säger han.

Ett problem för Nutek var att regeringen samtidigt med programmet för utbildning och rådgivning också vill att myndigheten ska utarbeta ett handlingsprogram för hur staten ska kunna underlätta avknoppningar inom hälso- och sjukvården och omsorgen.

– Vi borde ha fått formulera handlingsprogrammet först och fördela pengarna sedan, säger Bosse Olsson.

Men kontakter med socialdepartementet gjorde det tydligt att regeringen inte hade lust att vänta. Arbetet med programmet och med att fördela pengarna måste göras samtidigt.

– Det är för att vi vill få det här på plats, vi vill se resultat, säger Tobias Nilsson (kd), politiskt sakkunnig på socialdepartementet.

En grannlaga uppgift för både Nutek och regeringen har varit att utforma avknoppningsstödet så att det inte snedvrider konkurrensen.

Det kommer enligt Bosse Olsson att leda till att det framför allt är organisationer och myndigheter som har erfarenhet av liknande stöd och utbildning som kommer att få pengar ­– som Almi, Jobs and Society/Nyföretagarcentrum och Viam, Vårdförbundets organisation för egenföretagare.

Vårdförbundet har också fått 5 miljoner kronor direkt av regeringen för rådgivnings- och utbildningsinsatser. För det projektet ansvarar konsulten Ann-Katrin Persson. I samarbete med Swedbank, Jobs and Society/Nyföretagarcentrum och Sveriges Kommuner och Landsting ska förbundet starta team i landstingen.

Ledarna för teamen håller just nu på att rekryteras.

– Teamen ska genomföra kurser där man utbildas i att driva företag i vårdbranschen, säger Ann-Katrin Persson.

Anledningen till att Vårdförbundet vill bygga upp team som verkar lokalt är helt enkelt för att lättare kunna få kontakt med vårdpersonal som funderar på att starta eget. Kurserna ska bland annat ge insikter om branschförutsättningar, om de skyldigheter och krav som finns och hur det går till att göra en idé till en affär som bär sig.

– Vi vill också bidra till att vården hittar nya strukturer. Det behöver inte vara så likadant, säger Ann-Katrin Persson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev