Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Bred behandling erbjuds tortyroffer i Stockholm

Publicerad: 27 mars 2008, 07:04

Mohammed, 22 år, torterades till han svimmade. Mamman tvingades se på. Till slut lyckades han fly – men inte från smärtan och minnena. Nu har Sveriges första helhetsbehandling för tortyr­offer startat i Stockholm.


Mohammed finns inte i verkligheten men är ett exempel på hur berättelser från människor som utsatts för tortyr kan låta.

Med start i förra veckan träffas åtta arabisktalande män på S:t Görans sjukhus. De kallas tortyr­över­levare eftersom de överlevde det omöjliga.

– Inte ens i min vildaste fantasi kunde jag föreställa mig vad människor kan göra mot varandra, säger Lotta Dickinson, överläkare på smärtkliniken som tillhör Capio S:t Görans sjukhus.

Dit kommer patienter som remitterats från Röda korsets center för torterade flyktingar eller från Kris- och trauma­cent­rum vid Danderyds sjukhus. Medan smärt­kliniken fokuserar på den kroppsliga smärtan, tar de två andra mottagningarna hand om de psykiska konsekvenserna. Tillsammans har de skapat Sveriges första samman­hållna helhetsbehandling för människor som utsatts för tortyr.

”Mycket rädsla kring detta”
Patienterna söker för många olika symtom på olika ställen i vård­apparaten utan att någon förstår vad det egentligen handlar om. Gunilla Brodda Jansen, verksamhetschef på smärt­kliniken, beskriver det som något man känner på sig, en pockande känsla att något är riktigt, riktigt fel.

– Det är mycket rädsla kring detta och många i vården går som katten kring het gröt. Patienten själv skäms, förtränger eller saknar helt enkelt ord för att beskriva. Andra vill skona sin läkare. Det gäller att ställa de rätta frågorna, säger hon.

Därför är hon glad över att äntligen få ta ett helhetsgrepp. Kollegan Carl Blyhammar, smärtläkare, kallar det en form av nutidshistoria eftersom många kommer från brinnande konflikthärdar som Irak.
Tortyröverlevarna träffas två timmar i veckan på smärtkliniken. De lär sig hur smärta fungerar och vad den gör med människan, hur den till slut infiltrerar alla aspekter av livet så att man inte ens orkar gå ut. Upplägget liknar de smärtskolor som finns för exempelvis pisksnärtskadade.

Paradoxalt nog var det enligt Carl Blyhammar den extrema stressreaktionen som gjorde att patienterna klarade tortyren. Människan blir som ett djur, enbart inriktad på att överleva. Problemet är att reaktionerna stannar kvar.

– Smärtan har vittgående konsekvenser. Den bryter sönder tankarna så att man inte kan koncentrera sig eller komma ihåg vad någon sagt, säger han.

Ofta en lång process
Carl Blyhammar är övertygad om att även den som utsatts för ren grymhet kan bli frisk, även om det ofta är en lång process.

– Vissa vill bara radera alla minnen. Andra säger i likhet med dem som överlevde koncentrationslägren: Vi kan förlåta men aldrig glömma.

Helhetsbehandling för tortyröverlevare

Det helhetsgrepp som smärt­kliniken, Röda korset och Kris- och traumacentrum tillsammans har tagit innefattar insatser från läkare, sjukgymnaster, psykologer och tandläkare. De arbetar med ett brett spektrum av olika terapier, exempelvis kognitiv beteende­terapi.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev