Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Chefer frias från dödsbrand

Publicerad: 10 oktober 2007, 11:47

Göta hovrätt friar förre sjukhusdirektören Talis Vasko och förre landstingsdirektören Christer Jakobsson från ansvar för branden på regionpsykiatriska kliniken vid S:t Sigfrids sjukhus i Växjö år 2003. Vid branden omkom två patienter och flera skadades.


Hovrätten gör således samma tolkning som tingsrätten gjorde då den för ganska precis ett år sedan friade de båda före detta cheferna från ansvar för branden.

Branden den 1 augusti 2003 startade då en patient satte eld på sin madrass och gardiner i sitt rum. Avdelningen bemannades vid det aktuella tillfället av sommarvikarier utan ordentlig brandskyddsutbildning.

Talis Vasko och Christer Jakobsson stod åtalade för arbetsmiljöbrott och grovt vållande till annans död, något som hovrätten nu alltså slår fast att de inte gjort sig skyldiga till.

Hovrätten skriver i sin dom att det inte är klarlagt att de arbetsmiljömässiga brister som påtalats av åklagaren, och vikariernas bristande utbildning, bidragit till det tragiska händelseförloppet vid branden.

De båda åtalades advokater menar båda att domen var väntad.

– Jag har varit övertygad från början om att det skulle sluta så här, säger Lars Viklund, som företrätt Christer Jakobsson, till TT.

Relaterat material

Hovrätten tar upp dödsbrand

Hård kritik mot domar efter sjukhusbrand

Friande domar överklagas

Chefer frias från sjukhusbrand

Två döda i sjukhusbrand i Växjö

Otydlig ansvarsfördelning efter sjukhusbrand i Växjö

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev