Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Chefläkare driver eget förslag om vård för papperslösa

Publicerad: 7 maj 2008, 08:22

Chefl äkarna i Stockholm har tröttnat på att politikerna inte ger besked om vård till gömda flyktingar. Nu har de tagit fram ett eget förslag. Flyktingar ska få vård på samma villkor som alla andra.
– Ett jättebra steg på vägen, säger Charlotta Arwidson, samordnare vid Röda korset.


Ska samhällets mest rättslösa människor åtminstone ha rätt till vård på lika villkor? Frågan är så politiskt besvärlig att den splittrar såväl partier som allianser på alla nivåer. I regeringen vill socialminister Göran Hägglund (kd) ge papperslösa flyktingar samma rättigheter som andra patienter. Migrationsminister Tobias Billström (m) tror i stället att det skulle undergräva hela asylsystemet.

I väntan på ett regeringsbeslut har flera landsting tagit saken i egna händer. Den 15 april blev Landstinget i Jönköpings län först ut med egna, mer generösa regler. Då beslutade politikerna att ingen ska behöva betala för akut eller annan nödvändig vård. Veckan efter klubbade regionfullmäktige i Skåne samma sak.

Nu ansluter sig även chefläkarna i Stockholms läns landsting. På eget initiativ har de tagit fram ett förslag som i stort sett är detsamma som gäller i Jönköping och Skåne.

– Vi vill att vårdpersonalen ska få en ledstång att hålla sig i när de hamnar i besvärliga situationer. Detta är ett sätt att skapa trygghet tills ett nytt lagförslag kommer, säger Peter Rönnerfalk, chefläkare i Stockholm.

Politikerna krävs på besked
Han vill bort från hemlighetsmakeriet och från att slumpen ska styra vården.

– Det finns dolda mottagningar men det är inte säkert att de kan erbjuda fullgod hälso- och sjukvård.

Peter Rönnerfalk är inte rädd att de papperslösa ska kosta för mycket.

– Sammantaget är det en ganska ung och frisk grupp människor.

Nu vill chefläkargruppen att lands­tings­politikerna ger besked: Accepte­ras förslaget som en temporär lösning, eller har de någon annan idé?

– Som det är nu agerar varje vårdenhet efter eget huvud. Flera lever redan efter detta, andra inte. Nu hoppas vi att vår syn ska sprida sig. Men det är viktigt att beställarna är med på tåget, säger Peter Rönnerfalk.

Chefläkarnas förslag har dock hamnat i skrivbordslådan. Ingen landstingspolitiker som Dagens Medicin har talat med har tittat på det. Tre av fyra partier i den borgerliga alliansen är positiva till innehållet. Enda undantaget är moderaterna, som vill invänta ett besked från regeringen.

Landstingsrådet Gustav Andersson (c), däremot, är beredd att gå emot sitt eget parti på nationell nivå.

– Vård ska ges efter behov och vårdapparaten ska inte vara något kontrollinstitut. Vårt parti bör ansluta sig till förslaget, säger han.

Även landstingsrådet Birgitta Rydberg (fp) tycker att initiativet är bra.

”Behövs verkligen en tydlighet”
Gruppledaren Pia Lidwall (kd) är positiv och efterlyser en lagändring som likställer papperslösa med asylsökande.

När tänker ni fatta beslut om vad som ska gälla i Stockholm?

– Jag vet faktiskt inte. Det är ingen hemlighet att partierna tycker olika i den här frågan, säger Pia Lidwall.

Charlotta Arwidson är sjuksköterska och samordnare på Röda korsets projekt Vård för papperslösa. Hon får många telefonsamtal från vårdpersonal som är frustrerad över att inte veta vad som gäller. Hon tycker att chefläkarnas förslag är ett stort steg framåt, även om det fortfarande kan uppstå frågetecken kring vad som är akut och nödvändig vård.

– Det behövs verkligen en tydlighet. Som det är nu faller det på var och en att göra en bedömning, säger hon.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev