Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Chefsöverläkare får delvis sköta sitt jobb på distans

Publicerad: 19 mars 2008, 12:08

Framöver kommer chefsöverläkaren inom rättspsykiatrin i Värmland att jobba på distans under en stor del av sin arbetstid.
– Det är inte lätt att hitta chefsöverläkare som vill jobba 100 procent, säger Kent Parling, verksamhetschef för rätts­psykiatrin.


Inom psykiatrin är chefsöverläkaren ansvarig för beslut som rör tvångsvård. När tjänsten som chefsöverläkare inom rätts­psykiatrin i Landstinget i Värmland blev ledig var det inte lätt att hitta en ersättare och landstinget fick välja en ovanlig lösning, som kan sammanfattas i sifferkombinationen 50, 80, 64. Där 50 står för hur många procent den nya chefsöverläkaren ska finnas på plats, 80 för den arbetstid hon får betalt för och 64 för de
64 000 kronor i månaden som hon kommer att tjäna.

– Hon kommer att vara här fysiskt på 50 procent och arbeta med direkt behandlingsarbete och allt det som en chefsöver­läkare gör. Under de 50 procent då hon finns på annat håll har hon chefsöverläkarjour per telefon. Detta är ingen konstig lösning, jag har arbetat som konsult i näringslivet och där är okonventionella lösningar som den här inte ovanliga, förklarar verksamhetschefen Kent Parling.

Vad kommer hon att göra under de 50 procent då hon inte är hos er?
– Det är ingenting som vi avgör eller har synpunkter på men hon kommer bland annat att arbeta som hyrläkare.

Men då har hon ju andra arbets­givare och patienter – hur ska ni kunna garantera att ni får kontakt?
– Hittills har hon alltid svarat på telefon. Dessutom har vi kompetenta specialistläkare som mycket kan delegeras till.

Alltid till hands på telefon

Exakt hur den nya chefs­över­läkaren Olga Karvanens schema ska se ut är inte klart. Men sanno­likt kommer hon att finnas i Värmland under flera veckor i stöten.

– Det är klart att det alltid är bäst att jobba heltid, men jag kan inte göra det. Däremot är jag alltid tillgänglig på telefon och det finns en bakjour, säger Olga Karvanen.

Kent Parling betonar att lösningen med en chefsöverläkare som arbetar delvis på distans fungerar eftersom han själv är på plats på heltid. Han har också varit i kontakt med Social­styrelsens enhet för juridik för att undersöka att lösningen är ­tillåten. Beskedet därifrån är att myndigheten inte lägger sig i detaljer i anställningsförhållanden och inte har några synpunkter.

Privatisering kräver nya grepp

Christina Spjut, ordförande för Svenska psykiatriska föreningen, har aldrig stött på något som liknar lösningen i Värmland.

– Vi i föreningen måste sätta oss in i detta. Jag har inte hört talas om att man gjort så här tidigare, säger Christina Spjut.

Hon spår dock att det fram­över kommer att bli vanligare med udda anställningsförhållanden i psykiatrin. Orsaken är inte bara bristen på specialister utan också de privatiseringar av psykiatri som är på väg i exempelvis Stockholms läns landsting.

– För att tvångsvård ska kunna bedrivas kräver lagen om psykiatrisk tvångsvård att det finns en ansvarig chefsöverläkare som är offentliganställd. Det hörs redan en del idéer om att en chefsöverläkare i framtiden skulle kunna ha en tjänst som är delad mellan landstinget och ett privat företag, säger Christina Spjut.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev