Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledarskap

Danska sjuksköterskor kan hindras från att strejka

Publicerad: 8 april 2008, 07:26

Alla varslade danska sjuksköterskor får inte gå ut i en eventuell strejk. Personalbristen är så stor att jouren då inte kan upprätthållas.


I förra veckans förhandlingar blev sjuksköterskorna på flera sjukhusavdelningar i Region Själland och Region Nordjylland undantagna en kommande strejk. Det rapporterar Dagens Medicin i Danmark.

Sammanlagt 135 avdelningar får inte strejka. Främst är det personalen på medicinavdelningar som är undantagna, men även kirurgi och intensivvårdsavdelningar kan komma i fråga.

Medlemmar i fackförbundet Dansk sygeplejeråd är kritiska.

– Några har uttryckt dåligt samvete eftersom de vill vara med och kämpa. De har dåligt samvete för att andra ska kämpa åt dem, säger Helle Dirksen, facklig företrädare på Själland, till dagensmedicin.dk.

Dansk Sygeplejeråd varslade ursprungligen om att alla sjuksköterskor skulle tas ut i strejk från den 1 april.

Den medlare som kallats in utnyttjade dock den möjlighet som finns att skjuta upp strejken i två veckor. Det betyder att strejken tidigast kan träda i kraft fem dagar efter tvåveckorsperioden, det vill säga den 19 april.

Om medlaren redan innan de två veckorna gått skulle besluta sig för att förklarar förhandlingarna som avslutade utan att en uppgörelse nåtts kan dock strejken träda i kraft fem dagar efter det beslutet.

Läs även om den hotande svenska vårdstrejken

Relaterat material

Svenska sjuksköterskor uppmanas undvika Danmark

Danska sjuksköterskor gör sig redo att strejka för högre löner

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev