Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

De är vårdens mäktigaste

Publicerad: 23 juni 2021, 00:00

Socialminister Lena Hallengren (S) är självskriven på en lista över de 100 mäktigaste i svensk hälso- och sjukvård.

Foto: Jessica Gow/TT

Årets lista över vårdens 100 mäktigaste innehåller 32 nya namn och en lång rad omflyttningar. Här är placeringarna för nummer 1-10.


Ämnen i artikeln:

Maktlistan

Placeringen inom parantes är för 2019.

Lena Hallengren.

Foto: Pontus Lundahl/TT

1 Lena Hallengren (S), socialminister, 47 år, Kalmar. (1)

Självklar etta, både med och utan pandemi, men framtiden som minister är nu oklar efter att regeringen fällts i riksdagen. Har axlat ansvaret för en hårt pressad vård under den största krisen sedan andra världskriget och har periodvis varit mer synlig i media än statsministern, vilket aldrig lär ha hänt förut. ”Socialdepartementet har aldrig varit så mäktigt som nu”, säger flera makthavare.

 

Olivia Wigzell.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

2 Olivia Wigzell, generaldirektör, Socialstyrelsen, 57 år, Stockholm. (2) 

Sitter kvar till 2024. Mindre synlig i medierna än tidigare, men med stor formell och informell makt, är det samlade intrycket om generaldirektören vars myndighet är viktig även utanför kristider. ”Besluten om högspecialiserad vård påverkar hela Sverige i decennier framåt”, säger en makthavare. En faktabaserad chef som har fått myndigheten relevant och snabbfotad. 

Läs mer: Här kan du läsa allt om Maktlistan 2021 

Johan Carlson.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

3 Johan Carlson, generaldirektör, Folkhälsomyndigheten, 67 år, Uppsala. (26)

Förordnandet går ut i höst, men tills dess är generaldirektören given i toppen på listan. Besluten som myndigheten tar är avgörande för sjukvårdens hantering av pandemin och han har en bra relation med politiska företrädare både regionalt och på riksnivå. Flera pekar också på att folkhälsofrågorna med bland annat livsstilsfrågor och psykisk ohälsa kommer att ta stor plats framöver.

 

Maja Fjaestad.

Foto: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

4 Maja Fjaestad (S), statssekreterare, socialdepartementet, 44 år, Nacka. (8)

Jobbar hårt bakom kulisserna och har dagliga avstämningar med Johan Carlson och Olivia Wigzell. Hon får mycket delegerat till sig från socialministern och är spindeln i nätet i förhandlingarna mellan regionerna och staten. Ses inte lika tung som sin företrädare och regeringskrisen gör framtiden osäker. Pratar gärna om life science och e-hälsofrågor, men flera vill se mer av hennes visioner för vården.

Läs intervjun med Maja Fjaestad: ”Man har makt i sin position och inte i sin person” 

 

Emma Spak.

Foto: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

5 Emma Spak, sektionschef på avdelningen för vård och omsorg, Sveriges Kommuner och Regioner, 44 år, Stockholm. (17)

Har varit extremt synlig i vaccinationsfrågan. Legitimiteten som läkare ger makt ute i regionerna, samtidigt som hennes fackliga bakgrund ger makt i många olika nätverk. ”Det är hon som råddar allt som har med sjukvård att göra inne på SKR”, konstaterar en makthavare, medan en annan säger att ”henne kan man ringa när som helst”.

Läs intervjun med Emma Spak: ”Jag vill vara där jag kan jobba med att göra sjukvården bättre” 

 

Marie Morell.

Foto: Hans Alm

6 Marie Morell (M), ordförande sjukvårdsdelegationen, Sveriges Kommuner och Regioner, 52 år, Norrköping.  (3)

Politikerna har hamnat lite i bakgrunden under pandemin, men Marie Morell är den självklara frontfiguren när regionerna har flyttat fram positionerna. ”Hon förhandlar om otroligt mycket pengar med regeringen. Det är många överenskommelser och fler blir det”, säger en makthavare. ”Hon har imponerat länge”, säger en annan.

 

Sofia Wallström.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

7 Sofia Wallström, generaldirektör, Inspektionen för vård och omsorg, 51 år, Enköping. (5)

Modig är ett återkommande adjektiv om generaldirektören som många anser utvecklar Ivo i rätt riktning. En stjärna på uppåtgående som bygger myndighetens maktbas, även om några anser att hon bara får sådana utredningsuppdrag som regionpolitikerna inte gillar. ”Det är tydligt att hon fått mer utrymme” , säger en makthavare. 

 

Anders Tegnell.

Foto: Johanna Lundberg

8 Anders Tegnell, statsepidemiolog och avdelningschef, Folkhälsomyndigheten, 65 år, Linköping. (51–100)

Efter pandemin kommer inflytandet att dala, men fram tills dess är det ingen tvekan om vem på Folkhälsomyndigheten som anses vara en av de tydligaste makthavarna. Pekas ut av vissa ut som den som styr inne på myndigheten. ”Man kan alltid ringa Anders och diskutera. Han är väldigt respekterad och oerhört viktig för regionerna”, säger en makthavare.

 

Sineva Ribeiro.

Foto: Dan Lepp

9 Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet, 52 år, Göteborg. (15)

Är inne på sista året av sin mandatperiod och har inte sagt om hon ställer upp för omval än. En facklig räv med gedigen kunskap, men som i vissa kretsar upplevs för konfliktfokuserad. Andra anser att stridbarhet är en styrka och att Vårdförbundet har blivit mer relevant. Utsågs till årets Maktmappie av tidningen M, med motiveringen att politikerna nu tvingas lyssna i frågan om rimliga arbetsvillkor. 

 

Sofia Rydgren Stale.

Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

10 Sofia Rydgren Stale, ordförande, Sveriges läkarförbund, 45 år, Kristianstad. (51–100)

Ordförande sedan i november, men har redan etablerat en maktbas. Har enligt andra makthavare en tyngd som klär Läkarförbundet och har tagit många tuffa diskussioner både utåt och internt. Beskrivs som lugn, inlyssnande, genuint vänlig, samarbetsvillig och diplomatisk i en tid då läkarkåren hörs mer än någonsin. ”Lite för ny än, men där finns det kapital”, säger en makthavare.

Plats 11–50
Plats 51–100
2021 års bubblare
Här är alla nya namn på listan ...
... och de 32 som lämnar den 

Så rankar vi makthavarna

Maktlistan bygger på bakgrundssamtal med ett 40-tal makthavare i svensk sjukvård. Bedömningen på listan ska spegla både formell makt och informellt inflytande. Vissa personer som har ett stort indirekt inflytande över vården, som statsministern och finansministern, saknas för att de inte har mer inflytande över vården än över andra sektorer i samhället.

Läs mer: Här kan du läsa allt om Maktlistan 2021 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Maktlistan

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev