Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Dräkt visar smärtan vid artros

Publicerad: 29 november 2007, 15:08

RIKSSTÄMMAN TORSDAG Med hjälp av en speciell artrosdräkt går det att uppleva både smärtan, stelheten och svullnaden som är förknippad med artros. Dräkten visades på ett presseminarium om ledsjukdomen.


Skådespelerskan Maria Lundqvist är märkbart smärtpåverkad, högerhanden darrar.

- Det känns som knivar som sticker i handen, vänsterbenet är stumt som en falukorv. Det värsta är nästan att det känns så tungt att andas, säger hon.

Maria Lundqvist är inte sjuk, men i 45 minuter har hon haft på sig en speciell dräkt, skapad för att simulera artros. Dräkten är utvecklad av forskare vid Loughborough University i Storbritannien och inlånad därifrån till ett seminarium ordnat av Reumatikerförbundet och läkemedelsföretaget Mundipharma.

Insytt i tyget finns vassa och skavande föremål som trycker på lederna på strategiska ställen, och efter en stund gör det både ont och lederna känns svullna och stela. Genom att ha den på sig får Maria Lundqvist uppleva artrossmärta i händer, knän, höfter och nacke.

Hon demonstrerar hur svårt, för att inte säga omöjligt, det blir att göra vardagliga saker som att öppna en godispåse eller torka golvet.

- Att få upp armarna tillräckligt högt för att tvätta håret känns omöjligt, säger hon.

Tanken är att dräkten ska öka förståelsen för hur det är att leva med artros, till exempel bland läkar- och sjuksköterskestudenter.

- Har man inte haft ordentliga smärtor själv är det svårt att förstå, säger Esbjörn Larsson, reumatolog på Karolinska universitetssjukhuset.

Artros är den vanligaste orsaken till långvariga smärtor, och Esbjörn Larsson efterlyser mer resurser till sjukvård och forskning på området.

- Kanske skulle vi låta landstingspolitikerna klä på sig dräkten, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News