Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Ebola klassas som samhällsfarlig

Publicerad: 23 oktober 2014, 10:29

Regeringen har beslutat att ebola ska klassas som en samhällsfarlig sjukdom. Det gör det möjligt att införa gränskontroller, tvångskarantän och att spärra av geografiska områden.


Regeringsbeslutet fattades bara några dagar efter att Socialstyrelsen begärt att regeringen ska klassa ebola som en samhällsfarlig sjukdom. Beslutet innebär att smittskyddslagens bestämmelser om samhällsfarliga sjukdomar nu ska tillämpas på ebola. Tidigare har ebola tillsammans med andra typer av blödarfeber ingått i kategorin allmänfarliga sjukdomar.

Beslutet att klassa ebola som en samhällsfarlig sjukdom innebär att det går att vidta  extraordinära smittskyddsåtgärder . En sådan åtgärd är att införa hälsokontroller vid gränsen för inresa till Sverige. Flera andra länder har redan infört sådana kontroller för resenärer från de eboladrabbade länderna i Västafrika.

Förutom möjligheten till gränskontroll innebär klassificeringen som samhällsfarlig sjukdom möjlighet att med tvång hålla en patient i karantän och att spärra av ett geografiskt område som ingen får lämna eller ta sig in i. De sjukdomar som tidigare är klassade som samhällsfarliga i Sverige är smittkoppor och svår akut respiratorisk sjukdom, sars.

Relaterat material

Hjälparbetare drabbas av svenskars ebolarädsla

Vill klassa Ebola som samhällsfarlig

Läkemedelsföretag kraftsamlar mot ebola

Ebolasmittad norska utskriven

Ebolautbrottet i Nigeria är över

Han ska slåss mot ebola

Svenskt stöd till Västafrika utökas

Regeringen utökar insatser mot ebolaepidemin

WHO:s prognos: Tusentals nya fall av ebola varje vecka

”Vi är på väg att förlora kampen”

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev