söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Facken efterlyser nationella prioriteringar i sjukvården

Publicerad: 7 augusti 2009, 11:56

Facken efterlyser nationella prioriteringar i sjukvården Foto: Eva Nilsson Bågenholm.

En nationell nämnd bör fatta beslut om vilken vård som ska erbjudas av landstingen. Det anser ordförandena för Läkarförbundet och Kommunal.


Utspelet görs mot bakgrund av de besparingar som måste göras inom landstingen under de närmaste åren. Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm och Kommunals ordförande Ylva Thörn är oroliga för att nedskärningarna ska slå olika i olika delar av landet.

Vi är övertygade om att målet om en likvärdig vård är djupt förankrat hos svenska folket. Vi vill därför inte ha ett system där vårdrättigheterna blir beroende av vilken bostadsort vi väljer. För att nå en bit på vägen behöver vi en ny beslutsstruktur för att prioritera inom vården , skriver de i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Nu efterlyser de en nationell nämnd som tar ställning till vilka behandlingar som bör ingå i det offentliga åtagandet. Prövningarna ska göras på vetenskaplig grund och fungera som ett stöd när landstingspolitikerna fattar beslut om prioriteringar.

Eva Nilsson Bågenholm och Ylva Thörn backas upp av flera tunga opinionsbildare med vårdanknytning. Anders Blanck, vice vd för läkemedelsindustrins branschorganisation Lif, Anne Carlsson, ordförande i Reumatikerförbundet, Gösta Jedberger, tidigare ordförande för Vårdföretagarna och Ingrid Kössler, ordförande för Bröstcancerföreningarnas riksorganisation, har också satt sina namn under debattartikeln.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev