Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Facklig kritik mot otydlig omorganisation i Västernorrland

Publicerad: 16 mars 2015, 14:22

Att det ska bli länskliniker är klart. Inte hur de ska fungera.


– Det är så typiskt, alla har en egen uppfattning om vad länsklinik betyder och vad det ska innebära. Men det har inte diskuterats, säger Leif Ehlin, facklig sekreterare vid Ångermanlands läkarförening, till Dagens Medicin.

I stället för att ha kliniker bundna till de olika sjukhusen inför Landstinget Västernorrland den 1 april länsövergripande kliniker. En på inget sätt unik lösning och landstinget är långt ifrån först, förklarar Leif Ehlin. Det han och facket däremot anser är anmärkningsvärt är att det inte har gjorts någon riskanalys inför omorganisationen och att landstinget inte heller säger hur den ska gå till.

– Vi är emot länsklinikerna av flera skäl. Landstinget säger att de ska spara pengar, men det finns inget ekonomiskt underlag, säger Leif Ehlin.

Han förklarar att beslut om att centralisera verksamheter, något som brukar hänga ihop med införandet av länskliniker, också lyser med sin frånvaro.

– Det finns inga sådana förslag alls, utan bara att det ska göras samordningsvinster på något vis. Det låter inte rimligt.

Enligt Leif Ehlin ger omorganisation i stället upphov till mängder av frågor:

Ska patienterna i första hand flyttas inom sjukhusen men mellan klinikerna, eller mellan sjukhusen men inom klinikerna? Vem ska bestämma om cheferna för de olika klinikerna tycker olika? Hur ska det fungera med överbeläggningar? Ska läkarna tjänstgöra vid flera olika sjukhus?

Leif Ehlin ser det som orealistiskt att cheferna för de nya klinikerna, som i skrivande stund håller på att tillsättas och som ska börja sina tjänster en vecka före omorganisationen träder i kraft, ska hinna reda ut situationen. Samtidigt är han inte direkt orolig för själva vården.

– Vi doktorer kommer ju att stå här och vi kommer att lösa det. Men det är för dåligt, tre veckor kvar och man har inte koll på de praktiska grejorna.

Dagens Medicin har sökt Margareta Berglund Rödén, hälso- och sjukvårdsdirektör i Landstinget Västernorrland, för en kommentar.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev