Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Facklig topp vill inte låta <BR>morddom hindra läkare

Publicerad: 21 november 2007, 05:00

Läkarförbundets förste vice ordförande Marie Wedin anser inte att mord diskvalificerar den som vill arbeta som läkare. Hon är också kritisk mot att ordföranden sagt att förbundet vill att läkare ska kontrolleras mot belastningsregistret.


När det nyligen uppdagades att en läkarstudent vid Karolinska institutet dömts för ett uppmärksammat mord ansåg bland andra socialminister Göran Hägglund (kd) att den som dömts för mord inte ska kunna jobba som läkare. Han öppnade också för att den som vill få anställning inom vården ska tvingas visa upp ett utdrag ur belastningsregistret, där det finns information om ifall en person dömts för brott.

Även Läkarförbundets ordförande, Eva Nilsson Bågenholm, har sagt att personer som dömts för svåra brott inte bör vara läkare. Hon har också uttalat sig positivt om att de som anställs i vården ska kontrolleras mot belastningsregistret. Men Marie Wedin, förste vice ordförande i förbundet, håller inte med.

– Risken är att man invaggas i falsk säkerhet, men vad finns det för evidens för att det fungerar? Den som anställer läkare har ett stort ansvar att ta referenser, vilket många ar­bets­­­­­­­­­­­­­givare struntar i. Men att Läkarförbundet går ut och förespråkar att arbetsgivare ska kolla med belastningsregistret är helt fel, säger hon.

Men skulle man inte hitta en del olämpliga läkare?

– Nej, det tror jag inte. Och även om man teoretiskt skulle göra det, så skulle det inte vara värt det. Då måste man i nästa skede bedöma vilken typ av brott som är acceptabla och vilka som inte är det. Sådant måste bedömas från fall till fall, säger Marie Wedin.

Kan den som dömts för mord arbeta som läkare?

– Det finns folk som tvingas till mord för att försvara sin familj. Det är otroligt svårt att generellt säga att den som dömts för mord inte kan arbeta som läkare, säger Marie Wedin.

Vad anser du i det aktuella fallet med den morddömde läkarstudenten på Karolinska institutet?

– Jag känner inte till fakta, utan bara det jag sett och hört i media, därför kan jag inte uttala mig om det.

Politik ännu inte fastlagd
Förutom att Marie Wedin anser att Eva Nilsson Bågenholm har fel i sak, så anser hon också att ordföranden överträtt sina befogenheter genom att uttala sig positivt om utdrag ur belastningsregistret.

Eva Nilsson Bågenholm håller inte med. Hon säger att frågan diskuterades i centralstyrelsen i samband med att en läkare som dömts för barnpornografibrott fick behålla sin legitimation, se Dagens Medicin nr 1–3/07. Då beslutade Göran Hägglund att låta Patientsäkerhetsutredningen undersöka om utdrag ur belastningsregistret ska införas för anställning i vården.

- Vi välkomnar att utdrag ur belastningsregistret utreds av Patientsäkerhetsutredningen, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Fråga om utdrag tas upp i dag
Enligt henne kan utredningen bland annat utvärdera de erfarenheter som finns inom barnomsorgen, där krav på utdrag ur belastningsregistret redan finns.

Frågan om hur Läkarförbundet ska ställa sig till läkare som begått allvarliga brott och obligatoriska utdrag ur belastningsregistret kommer att diskuteras av förbundets centralstyrelse, i dag, onsdagen den 21 november.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev