Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Fler dör i kö till hjärtoperation

Publicerad: 3 augusti 2006, 09:37

Hittills i år har elva patienter avlidit i kön för hjärtoperation på Karolinska universitetssjukhuset. Det är fler än under hela förra året. Nu slår verksamhetschefen larm om bristande resurser vid thoraxkliniken.


Antalet patienter i kö för hjärtoperation vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna har på ett år ökat från 180 till 250 patienter. Kön hade kunnat vara ännu längre om inte ett 60-tal patienter tagit initiativ till att operera sig i Uppsala, enligt vårdgarantin, uppger Sveriges Radio.

Jan Liska, tillförordnad verksamhetschef vid thoraxkliniken på sjukhuset, menar att de långa väntetiderna, upp till sex månader för icke akuta fall, utsätter patienterna för fara, och att det kommer att leda till allvarliga konsekvenser om inte antalet operationer utökas.

- Vi kommer att få en ökande väntelista och fler patienter på listan kommer att mista livet, säger han till Sveriges Radio.

Inger Ros, sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, säger sig dock inte ha fått någon information om eventuell resursbrist.

- Jag förutsätter att Karolinska sjukhusets ledning slår larm om det är en allvarlig resursbrist. Och det har man inte gjort, säger Inger Ros till Sveriges Radio.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News