lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Fler hämtar ut sitt recept om detär skickat elektroniskt

Publicerad: 6 september 2005, 13:20

Patienter som får sin medicin på e-recept, elektroniskt sänt direkt till apoteket, hämtar både snabbare och oftare ut sin medicin än patienter som får ett pappersrecept i handen.


Det är en tydlig skillnad i följsamhet, det vill säga om patienten hämtar ut receptet, beroende på om det är ett pappersrecept eller ett e-recept.

En studie vid institutionen för hälsovetenskap vid Luleå tekniska universitet visar att av de patienter som fick sin medicin på e-recept, hämtade 6 procent fler ut den jämfört med dem som fick förskrivningen på pappersrecept.

"Får en bättre terapi"  Handledare för studien har varit professor Lars G Nilsson, verksam vid stiftelsen Nepi, Nätverk för läkemedelsepidemiologi. Han berättar att man i studien inte undersökt orsaken till skillnaderna.

- Vi har inga data på varför det är på det här sättet, bara att det är så. Jag kan bara spekulera i att läkaren som förskriver medicinen tydligare uppmanar patienten att gå och hämta ut den på apoteket eftersom inget pappersrecept lämnas över, säger Lars G Nilsson.

Att patienterna med e-recept snabbt hämtar ut sin medicin från apoteket innebär också att de snabbt kommer igång med den terapi som de ordinerats.

- Det bör rimligtvis innebära att de får en bättre terapi och det är positivt, konstaterar Lars G Nilsson.

Huvudsyftet med studien var att undersöka uttagsföljsamheten till engångsrecept med hjälp av en receptsamling som omfattar alla typer av läkemedel. Ett delsyfte var att undersöka om det finns någon skillnad i uttagsföljsamheten mellan e-recept och pappersrecept.

Påverkas av flera faktorer  En undersökning som Apoteket lät göra i februari i år i Stockholm visar att hela 95 procent av de kunder som hämtat ut e-recept gärna gör det igen. Kunderna framhöll smidighet, tidsvinst och säkerhet som de största fördelarna med e-recept.  Om den förskrivna medicinen hämtas ut eller inte påverkas också av vilket kön patienten har, vilken typ av medicin det handlar om, och i vilken ålder patienten är, visar studien vid Luleå tekniska universitet.

Det största antalet recept förskrivs på antibiotika som också har den högsta följsamheten, medan könshormoner har den lägsta följsamheten. Ungdomar och äldre patienter har det gemensamt att de är sämre på att hämta ut sin medicin än övriga befolkningen. Likaså hämtar män mer sällan ut sin medicin än kvinnor.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev