Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Flera förändringar i årets tävling om vårdens IT-pris

Publicerad: 29 augusti 2006, 12:17

När Dagens Medicins tävling Sjukvårdens IT-pris 2006 avgörs i höst tävlar alla bidrag i en gemensam klass. Det är en av förändringarna i årets tävling, dit sista anmälningsdatum är den 9oktober.


"Har ni vad som krävs: klinisk nytta, innovationshöjd, teknisk kompetens, kostnadseffektivitet, användarvänlighet?" Med de orden bjuder Dagens Medicin in till årets stora IT-händelse, tävlingen om Sjukvårdens IT-pris 2006.

Tävlingen, som tidigare gick under namnet Sjukvårdens bästa IT-stöd, har inte bara bytt namn. Nytt för i år är också att alla bidrag, stora som små, tävlar i en och samma klass. IT-stöd som befinner sig på idé- eller utvecklingsstadiet kan dock fortfarande tävla i klassen Årets idé.

Läkaren och företagsledaren Lars Gatenbeck har varit ordförande för den oberoende tävlingsjuryn i flera år. Han tycker att det är bra att reglerna ändras. När de två tävlingsklasserna infördes för några år sedan fanns det ett behov av en uppdelning av bidragen i stora och små IT-stöd. Men situationen har förändrats, anser han.

- I takt med att de stora övergripande IT-stöden alltmer gått över i rutindrift har de förlorat karak­tären av innovativa IT-lösningar. Detta har lett till att vi fått in allt färre bidrag i den klassen, samtidigt som antalet bidrag i klassen för små mer kliniknära IT-stöd ökat och många gånger är mycket omfattande projekt. Därför känns det naturligt att nu satsa på en gemensam tävlingsklass för alla bidrag, säger Lars Gaten­beck.

Större prissumma till segraren  En enda tävlingsklass innebär också en större prissumma till segraren. Detta ska inte underskattas, menar Lars Gatenbeck, även om han tror att äran väger tyngre än pengarna.   Förra året deltog 46 bidrag i tävlingen. Fjolårets trend var en förskjutning av fokus, från teknik till verksamhetsnytta.

Vad kommer att prägla årets tävling?  - Det är alltid svårt att veta i förväg. Men jag tror att vi kommer att få se fler tävlingsbidrag där patientnyttan syns tydligt, säger Lars Gatenbeck.

Han tänker bland annat på IT-stöd som underlättar patientens kontakt med vården, IT-stöd som ökar patientens förståelse för sin sjukdom och IT-stöd som ger patienten mer inflytande över sin behandling.

Vill ha fokus på patientsäkerhet  Lars Gatenbeck hoppas även på tävlingsbidrag som fokuserar på patientsäkerhet, till exempel IT-stöd som hjälper sjukvården att göra rätt i olika situationer.

- Även IT-stöd som leder till en tryggare vård för patienterna, framför allt våra äldre, är något som jag gärna ser i årets tävling, säger Lars Gatenbeck.

Ett spännande arbete väntar  I den nationella IT-strategin för vård och omsorg betonas just tillgänglighet, inflytande och säkerhet. Lars Gatenbeck tycker att det ska bli intressant att se på vilket sätt dessa intentioner kommer att avspegla sig i årets tävling.

- Det är alltid lika spännande att sätta sig ner och gå igenom tävlingsbidragen tillsammans med de övriga jurymedlemmarna. Att få ta del av alla bidrag ger en mycket bra bild av vad som är på gång på IT-området ute i sjukvården, konstaterar han.

FOTNOT: Sista datum för anmälan till tävlingen är den 9 oktober. Finalen äger rum vid Svenska läkaresällskapets riksstämma den 30 november i Göteborg. Mer information och anmälningsformulär finns på www.dagensmedicin.se.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News