Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Följer patientens väg genom vården

Publicerad: 14 december 2005, 10:02

Tänk dig en karta över en patients väg genom sjukvården. Vid varje steg i vårdprocessen kan du klicka och få fram de behandlingsriktlinjer och den medicinska kunskap som behövs just då.


Så fungerar beslutsstödet Map of medicine, som används i många brittiska sjukvårdsregioner.

Läkare och sjuksköterskor använder systemet som ett beslutsstöd när man har en patient framför sig, men också för utbildning.  Map of medicine kan också kopplas ihop med journalsystem, så att riktlinjer och annan information finns till hands när man arbetar med journalen.

- Det är utvecklat av läkare för läkare, men även andra yrkesgrupper i vården har nytta av det, säger Mike Stein, en av de brittiska läkare som utvecklat systemet.

Han deltog vid årets Riksstämma i Stockholm där han presenterade Map of medicine för svenska läkare.

Kommer att starta ett försök  Stockholms läns landsting kommer inom kort att starta ett försök, där några läkare får prova att använda Map of medicine inom ett visst medicinskt område.

- Vi tycker att systemet är väldigt intressant, säger Jack Robinson, avdelningschef på Stockholms läns landstings IT-avdelning.

Försöket kommer att drivas av Forum för kunskap och gemensam utveckling, en avdelning för verksamhetsutveckling inom landstinget. IT-avdelningen kommer bara att göra det tillgängligt.

- Jag kan se flera fördelar med systemet. Ett beslutsstöd måste finnas till hands precis när man behöver det, annars används det inte. Map of medicine är lättillgängligt och går att integrera med befintliga journalsystem. Dessutom går det att göra lokala anpassningar och personliga kommentarer, och det är bra, säger Jack Robinson.

Informationen i Map of medicine är mycket omfattande och vetenskapligt granskad. Den hämtas från medicinska tidskrifter, databaser för evidensbaserad vård och lokala och regionala riktlinjer. Medicinska bibliotekarier söker ny information regelbundet, som sedan värderas av ett nätverk av kliniskt verksamma läkare.

Om försöket i Stockholm faller väl ut kan det bli aktuellt att ta fram en svensk version av Map of medicine.

- Det bör i så fall ske på nationell nivå, säger Jack Robinson.   Exempel på karta från Map of medicine

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev