tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Företagshälsovården varnar för läkarbrist

Publicerad: 19 mars 2008, 12:02

Bristen på företagsläkare riskerar att öka med regeringens förslag på ny företagshälsovård. Högst 16 nya specialister kan vara färdigutbildade om fem år, enligt Uppsala universitet.

Ämnen i artikeln:

Företagshälsovård

Utredningen om framtidens företagshälsovård lämnade ett betänkande strax före jul. Målet är att företagshälsovården ska få ett breddat uppdrag. Redan nu är det brist på företagsläkare ­– nu varnar flera remissinstanser för att bristen kommer att förvärras.

Regeringen har avsatt 10 miljoner kronor per år i tre år på en extra utbildningssatsning. Men det räcker inte, enligt flera remissvar.

Tidigare var företagshälsovård en tilläggsspecialitet, vilket innebar att läkarna hade en annan specialistkompetens i botten. Nu har den nya bas­specia­liteten arbets- och miljö-­­
medicin ersatt tilläggsspecialiteterna yrkes- och miljömedicin och företagshälsovård.

Drygt 200 behöver anställas

Enligt Företagsläkarföreningen finns det ungefär 800 yrkesverksamma läkare inom företagshälsovården i dag. Unge­fär hälften kommer att gå i pension under de närmaste fem åren. Samtidigt uppger branschorganisationen Svensk företagshälsovård att medlemsföretagen kommer att behöva nyanställa drygt 200 företagsläkare under år 2008 och 2009.

Enligt Gunnar Ahlborg jr, ordförande i Svensk arbets- och miljömedicinsk förening, lämnar utredningen inga tillfredsställande besked om hur läkarförsörjningen ska säkras.

– På utredarna låter det som om allt är löst nu när vi har fått till den här nya specialiteten. Men hur ska man ordna de ST-block som behövs? säger han.

Även Jan Rosén, ordförande i Företagsläkarföreningen, saknar be­sked om hur ST-utbildningen ska finansieras.

– I utredningen säger man att marknaden får sköta det där. Men jag tror att det krävs någon form av stimulansbidrag.

Uppsala universitet, som i dag utbildar företagsläkare enligt det gamla systemet, skriver i sitt remissvar att det, optimistiskt räknat, kan ställas totalt mellan 12 och 16 färdiga specialister till marknadens förfogande tidigast 2013/2014.

Läkaresällskapet och Svenska företagsläkarföreningen noterar att betänkandet inte berör vare sig dimensionering eller ekonomiska förutsättningar för ST-utbildningen. Läkarförbundet saknar besked om hur kliniker och företag ska ha råd att inrätta ST-block. Ett svar på den frågan krävs för trovärdighetens skull, konstaterar förbundet i sitt svar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev