Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Förhandlingar om skånsk sammanslagning avbrutna

Publicerad: 12 december 2008, 13:56

Förhandlingarna om ett nytt gemensamt universitetssjukhus för Malmö och Lund har brutit samman. Läkarförbundet accepterar inte de föreslagna förändringarna.


De strandade förhandlingarna handlar om den andra fasen i arbetet med att samordna Universitetssjukhuset Mas i Malmö och Universitetssjukhuset i Lund. Cheferna som har utarbetat förslaget vill att sex kliniker ska bli sjukhusövergripande och ha verksamhet på båda orterna. Det gillas inte av Läkarförbundet.

– Samtliga chefer under sjukhusledningarna, samtliga professorer och i stort sett alla anställda vill att det även i fortsättningen ska finnas två kliniker, en på varje sjukhus, inom de berörda områdena, säger Läkarförbundets förhandlare Lars Nevander till Skånska Dagbladet.

Lars Nevander ser en risk för att personalen på den ort där cheferna inte finns glöms bort om klinikerna slås samman. Dessutom anser han att en omorganisation medför onödiga kostnader. Eftersom parterna står långt från varandra kommer frågan sannolikt att lyftas upp till central förhandling.

Samtidigt som Läkarförbundet försöker bromsa har cheferna för de två sjukhusen redan gått vidare med ett tredje steg i samordningsarbetet. I dag, fredag, presenterar de ett förslag om att skapa en gemensam onkologisk klinik.

– Det här är början på en process som innebär att vi skapar ett regionalt cancercentrum för Skåne och Södra sjukvårdsregionen. Jag är oerhört imponerad över hur sjukhusen har arbetat med denna process, säger Skånes regiondirektör Sören Olofsson i ett pressmeddelande.

Relaterat material

Tummen upp för samordning mellan Lund och Malmö

Förslag klart på samordning mellan Lund och Malmö

Malmö och Lund kan slås samman till storsjukhus

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev