Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Förslag om hepatit B-vaccin

Publicerad: 4 januari 2013, 13:20

Foto: Photos.com

Socialstyrelsen föreslår att alla barn ska vaccineras mot hepatit B.


Under hösten har Socialstyrelsen arbetat med att ta fram ett förslag om införande av vaccin mot hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet. Nu har Socialstyrelsen lämnat över sitt förslag till regeringen. Förslaget innebär att vaccination mot hepatit B ska erbjudas alla barn vid tre, fem och tolv månaders ålder.

I sin rapport till regeringen konstaterar Socialstyrelsen att alla 17 remissinstanser som svarat på förslaget är positiva till allmän vaccination mot hepatit B. Socialstyrelsen skriver att det finns vacciner mot hepatit B som är mycket säkra och har använts under lång tid. Skyddseffekten är långvarig men inte säkert livslång. Det pågår långtidsstudier som ska visa om en förnyelsedos senare i livet kan behövas.

Tanken är att vaccinet mot hepatit B ska ges samtidigt som vaccinen mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio, Hib-infektion och pneumokocker. Därmed behövs inga extra besök på BVC till följd av den nya vaccinationen. Barn i riskgrupper, oftast barn där modern är smittad, ska få vaccinet i ytterligare två doser där den första ges vid födelsen.

Dagens riktade rekommendationer om vaccination av riskgrupper som inte vaccinerats som barn ska fortsätta att gälla. Det handlar bland annat om resenärer, män som har sex med män, viss sjukvårdspersonal och intravenösa missbrukare.

Kostnaden för att vaccinera en årskull barn beräknas bli 269 miljoner kronor, beräknat på antalet födda barn i Sverige 2008. Det är nu upp till regeringen att besluta om Socialstyrelsens förslag om allmän vaccination mot hepatit B ska genomföras.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev