Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Första ärendena om vårdmoms avgjorda

Publicerad: 24 maj 2019, 12:54

Uthyrning av vårdpersonal blir en momspliktig verksamhet den 1 juli i år.

Foto: Adam Wrafter, Thinkstock (montage)

UPPDATERAD. Den som hyr ut vårdpersonal ska betala moms. Det slår Skatterättsnämnden fast i tre förhandsbesked, som Dagens Medicin tagit del av.


Ämnen i artikeln:

Vårdmoms

Därmed går Skatterättsnämnden på Skatteverkets linje som anser att sjukvård inte ska vara något undantag när det gäller att betala moms för att hyra ut personal.

Två av förhandsbeskeden rör konsultläkarbolag som erbjuder tjänster till andra vårdgivare. Det tredje handlar om ett bolag som hyr ut sjuksköterskor till äldreboenden.

Bedömningen är snarlik i alla tre fall. Skatterättsnämnden anser bland annat att tillhandahållandet av vårdkompetens inte kan ses som sjukvård, även om personalen utför vårdtjänster.

Nämnden anser i ett av fallen att verksamheten bedrivs med vinstsyfte, vilket innebär att bolaget konkurrerar med andra bolag. De andra bolagen måste betala moms och tjänsterna kan därför inte anses vara nära anknutna till sjukvård.

Skatterättsnämnden var inte enig i besluten. Två av sju ledamöter ansåg att det i samtliga tre fall är fråga om momsfri sjukvård.

Branschorganisationen Vårdföretagarna är förstås inte nöjd med utgången.  Förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund varnar för att läkarbristen kan bli ännu större, särskilt på mindre orter, om momsen blir verklighet den 1 juli.

– Nu måste regering och riksdag ta politiskt ansvar och ändra lagen så att sjukvårdspersonal kan jobba i vården, utan extra kostnader i form av moms, säger hon i ett pressmeddelande.

Som Dagens Medicin skrivit om tidigare innebär momsen inte något problem för verksamheter som helt drivs av kommuner och regioner. De får som tidigare tillbaka sina momsutlägg från staten genom ett ersättningssystem. Men alla privata vårdgivare, och även vårdverksamheter som är offentligt drivna men som drivs i bolagsform, kommer att få 25 procent dyrare hyrpersonal. De kan inte dra av momsen i andra ändan, eftersom verksamheten de själva fakturerar för, sjukvård, är momsbefriad.

Förhandsbesked hos Skatterättsnämnden kan överklagas till Högsta Förvaltningsdomstolen. Sannolikt väntar en fortsatt rättslig prövning, enligt Vårdföretagarna.

Relaterat material

Stor oro för vårdmoms

”Det blir förödande för kompetensförsörjningen”

Momsbråk mellan regeringen och C

Momsplikt driver fram ny bemanningsidé

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Vårdmoms

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev