Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledarskap

Första kombinationstjänsterna för sjuksköterskor i Skåne

Publicerad: 4 April 2008, 12:13

Lunds universitet och Region Skåne utlyser nu kombinationstjänster för sjuksköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter.


Kombinationstjänsterna innebär precis som för läkare att innehavaren är anställd av både universitetet och regionen och delar sin tid mellan forskning, utbildning och klinisk verksamhet.

– Den övergripande anledningen till att vi gör detta är en strategisk satsning på att stärka forskningen inom det hälso- och vårdvetenskapliga området, säger Susanne Iwarsson, prodekanus vid den medicinska fakulteten vid Lunds universitet.

Under de tio år som gått sedan de tidigare vårdhögskolorna blev en del av de medicinska fakulteterna har sjuksköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter stärkt sin vetenskapliga kompetens, men de flesta vetenskapligt meriterade ägnar sig åt utbildning, där behovet varit stort, berättar hon.

- Kombinationstjänsterna ger dem som har den här yrkesbakgrunden möjlighet att precis som läkarna kombinera forskning med kliniskt arbete. Det ger också möjlighet till de kvalitetsförbättringar av den verksamhetsförlagda utbildningen som Högskoleverket efterlyst.

Många landsting och regioner säger att de har kombinationstjänster för sjuksköterskor, men det stämmer egentligen inte, förklarar Susanne Iwarsson.

– Det handlar om avtalskonstruktioner som inte motsvarar kombinationstjänster i högskoleförordningens mening.

Tre kombinationstjänster i form av universitetslektorat i hälso- och vårdvetenskap, respektive handikappvetenskap, kommer att utlysas före sommaren.

– Det bör finnas ett stort intresse. Utmaningen är att få personer som är tillräckligt vetenskapligt meriterade. Man bör inte vara alltför nydisputerad, utan i princip ha uppnått docentkompetens för att fullt ut kunna utnyttja de möjligheter som tjänsterna ger, säger Susanne Iwarsson.

De nya tjänsterna kan också innebära en utmaning för klinikerna, menar hon.

–De måste lära sig att se potentialen i att ha en forskande sjuksköterska som också jobbar med utbildning. Det kan finnas attityder som det kan krävas lite arbete att ta sig över.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev