Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Första svenska fallen av fåglinfluensa

Publicerad: 28 februari 2006, 11:49

Även Sverige har nu drabbats av den aggressiva formen av fågelinfluensa. Smittade fåglar har hittats i Oskarshamn, rapporterade myndigheter i går.


Det var vid lunchtid på tisdagen, den 28 februari, som de första svenska fynden av fågelinfluensa offentliggjordes.  Prover från fyra viggar från området kring kärnkraftsverket i Oskarshamn hade under natten analyserats vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala.

Två av fåglarna visade sig bära på fågelinfluensavirus. Jordbruksverket beslutade att vidta skyddsåtgärder i området där fåglarna hade hittats.

- Det är nu viktigt att snabbt påbörja smittskyddsarbetet i området för att förhindra att smittan sprider sig vidare till tamfjäderbesättningar, säger Leif Dennerberg, chefsveterinär vid Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Testerna visar att det troligen rör sig om samma virus som har cirkulerat i Kina och Ryssland, men ytterligare tester krävs för ett definitivt svar.

Enligt nyhetsbyrån TT är Sverige det nionde EU-land där den aggressiva formen av fågelinfluensa har konstaterats. De första europeiska fallen av smittan hittades i höstas. Många EU-länder har beordrat fågeluppfödare att hålla tamfåglar inomhus.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News