Ledarskap
Förtryckarregim är delägare i privata Carema
Publicerad: 9 juni 2006, 07:56
Svenska landsting köpte i fjol sjukvård för över 1 miljard kronor av Carema. Pengar som i förlängningen hamnar hos en av Caremas ägare - Singapores regering - en regim som är ökänd för dödsstraff och förföljelse av oliktänkande.
I april 2005 köptes det svenska vårdföretaget Carema av riskkapitalbolaget 3i, som är noterat på Londonbörsen. Carema hade dessförinnan ägts av 75 institutioner och privatpersoner.
I samband med köpet lämnades ingen tydlig information om att 3i inte var den enda nya ägaren i Carema. Men det fanns ytterligare två köpare: Singapores regering, via företaget Government of Singapore Investment Corporation, GIC, och två personer i Caremas företagsledning. 3i är största ägare med 79 procent av aktierna medan Singapores regering äger 17 procent och de två personerna i företagsledningen 4 procent.
Inte heller i förvaltningsberättelsen för år 2005 finns någon information om att 3i:s köp av Carema också innebar att Singapores regering blev näst största ägare till sjukvårdsföretaget.
- Det är så att vi inte i detalj har redovisat de olika ägarandelarna, säger Peter Weiderman, styrelseordförande i Carema.
Varför inte det?
- Det ansågs inte vara av något större intresse. Det är ett medvetet val. Det är fritt upp till bolaget att avgöra om man vill redovisa det och i det här fallet har vi valt att inte redovisa det.
I samband med att de tre nya ägarna tog över Carema bildades ett bolag med namnet H-Careholding. Formellt är det detta bolag som 3i, Singapores regering och ledningen för Carema äger. H-Careholding äger i sin tur 100 procent av Carema.
Peter Weiderman ogillar dock formuleringen att det är Singapores regering som äger en del av Carema.
Enligt honom handlar det i stället om pensionspengar, som inte direkt kontrolleras av Singapores regering. Han anser därför inte heller att det påverkar Carema att ha ett icke-demokratiskt land som delägare.
- Jag tycker inte att det är konstigt att vi har pensionspengar som delägare i Carema. Det är ju inte landets pengar, det är singaporianernas egna pengar. Jag tror du försöker göra en koppling som inte finns, säger Peter Weiderman.
Dagens Medicin har vid upprepade tillfällen kontaktat Government of Singapore Investment Corporation, GIC, för att kontrollera var pengarna som investerats i Carema kommer ifrån, men inte fått svar på våra frågor. Av företagets hemsida framgår dock att GIC investerar Singapores valutareserv i bland annat aktier, obligationer och fasta tillgångar.
Tomas Ekman är direktör inom 3i Nordic. Enligt honom har Singapores regering via GIC under en längre tid placerat pengar i 3i:s fonder och ibland händer det också att den gör direktinvesteringar i olika företag. Att det gjordes i Carema tror Tomas Ekman beror på att man inom GIC tror att privata entreprenörer kan bidra till att förbättra hälso- och sjukvården.
Han ser inget problem med att 3i samarbetar med en odemokratisk regim.
- När vi tar in våra investerare så gör vi inga sådana värderingar. Vi är ett bolag som följer den engelska finansinspektionens regler, så vi har rätt så stringenta regler så att vi inte får in pengar som är associerade med kriminell verksamhet, säger Tomas Ekman.
Säger reglerna något om pengar från icke demokratiska stater?
- Det är din uppfattning att Singapore är ett icke demokratiskt land. Så det har jag inga kommentarer till.