söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Fortsatta protester mot fusion

Publicerad: 19 mars 2008, 13:50

Ledningen anklagas för mörkläggning. Personalen får munkavle. Samgåendet mellan sjukhusen i Skåne har orsakat en kritikstorm. Nu gör läkarna egna konsekvensanalyser – som en protest från golvet.


Kritiken växer mot Region Skånes planer på en samordning av universitetssjukvården. Förslaget innebär att 14 verk­sam­heter flyttar från Lund till Malmö. Konsult­före­taget McKinsey fick 12 miljoner kronor för att utreda hur det ska gå till men de fackliga organisationerna fick bara en muntlig dragning och beskedet att någon skriftlig rapport inte existerar.

Regiondirektören Sören Olofsson har anmälts till justitieombudsmannen, JO, av en privatperson som vill utreda om allmänna handlingar har hemlighållits.

– Det finns hur mycket dokumentation som helst. Vi vill ha siffror, säger Lars Nevander, ordförande i Mellersta Skånes läkarförening.

Har förbjudits att kritisera
Bråket om McKinseyrapporten är bara en del av kritiken mot hur processen har hanterats. Anders Biörk­lund är pensionär men arbetade i 30 år på öron-, näs-och halskliniken i Lund och var facklig representant förra gången ett samgående var aktuellt.

Enligt honom är verksamhetscheferna i Lund skrämda till tystnad. De upplever att de har fått munkavle och tvingats avge trohetslöfte till ledningen.

– De har förbjudits att kritisera förslaget, annars får de lämna sin befattning, säger Anders Biörk­lund.

Ingen av verksamhetscheferna vill uttala sig med namn, men bekräftar detta anonymt.

– Många som är mot vill ändå inte lämna det sjunkande ­skeppet. Verksamhetscheferna sitter kvar för att göra det bästa av situationen, samtidigt som läkarna uppmanas att protestera, säger en källa.

Och det har de gjort. Dagens Medicin har tagit del av sju konsekvensanalyser från onkologen, urologen, ögonkliniken, kirurgkliniken och nätverket för endokrinologi som har tagits fram på egna initiativ.

Det handlar genomgående om sönderslagna vårdkedjor, kompetensflykt, sämre omhändertagande, bortkastade investeringar och risk för patienternas liv och hälsa.

Sjukhuschefen Bent Christensen i Lund säger att alla kritiska synpunkter tas på allvar.

– Nu ska vi diskutera med dem och se om vi kan hitta lösningar. Lyckas vi inte, kommer vi göra nödvändiga anpassningar men först när analysfasen är färdig om cirka två månader, säger han.

Tillbakavisar anklagelserna
Han tillbakavisar anklagelserna om munkavlar.

– Jag förväntar mig att både divisions- och verk­sam­hets­chefer uttrycker sin åsikt om man tycker att vi gör något fel, säger Bent Christensen.

I dag, onsdagen den 19 mars, träffas sjukhuscheferna och facket i en samverksansgrupp. Kommer de inte överens, blir det central förhandling.

– Arbetsgivaren kan ändå göra som den vill, men då är det uppenbart att man inte har personalen med sig. Tvingar man igenom detta har man de sämsta förutsättningarna, säger Anders Biörklund.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev