Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

FP vill ha fler volontärer på sjukhus

Publicerad: 4 februari 2014, 09:39

Folkpartiet i Stockholms län vill att alla sjukhus tar in volontärer. Vårdförbundet håller upp ett varningens finger.


Anna Starbrink, landstingsråd för FP i Stockholms läns landsting, säger till Dagens Nyheter att hon vill uppmana alla sjukhus att börja jobba med volontärer.

– Det är inte acceptabelt att nära en av fyra dör ensam på sjukhus. Det måste sjukhusen ta tag i och det finns en jättekraft i civilsamhället, säger Anna Starbrink till tidningen.

Vårdgivarna bör samarbeta med frivilligorganisationer på flera områden, som dolor vid förlossning, medföljare när komplicerade diagnoser förklaras eller sällskap för patienter nära döden, anser hon.

– Jag ser det som ett sätt att skapa en bra och läkande vårdmiljö kring patienterna, säger Anna Starbrink.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro ser risker med volontärer i vården, även om förbundet inte har fattat något formellt beslut för eller emot. Det handlar mer om vad volontärerna ska göra, säger hon och blickar ut mot ett Europa där Röda Korset på flera håll gör uppgifter på sjukhus som matning, toalettbesök och duschning.

– Det finns en risk att det ökar i och med att vi blir färre och färre. Förr fanns terapi och bibliotek på alla sjukhus men all kringverksamhet är ju borta nu. Det är sådant som man har sparat in på och det är klart att behovet uppstår då, säger Sineva Ribeiro till DN.

– Däremot kommer volontärerna aldrig att kunna ersätta bristen på kompetens och vårdpersonal.

Även oppositionen i Stockholms län varnar för att det finns en risk att volontärer går in och gör jobb som det egentligen borde finnas undersköterskor till, i stället för att finnas där som ett komplement.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev