Ledarskap
Fyra bidrag får juryns hedersomnämnanden
Publicerad: 13 juni 2006, 08:13
Juryn för Guldskalpellen hade ett mycket svårt arbete att välja ut en enda vinnare bland de 59 nominerade bidragen. Därför har juryn beslutat att utdela hedersomnämnanden till ytterligare fyra bidrag.
Den 31 mars gick tiden ut för att nominera bidrag till Guldskalpellen 2006, priset till årets förnyare i svensk sjukvård. Den 19 april presenterades alla de 59 nominerade bidragen i Dagens Medicin, både i tidningen och på sajten dagensmedicin.se. Och några veckor senare, på eftermiddagen tisdagen den 2 maj, träffades Guldskalpellens jury i nämndrummet i Svenska läkaresällskapets hus i Stockholm, för att enas om en enda vinnare.
En del av bidragen kunde läggas åt sidan ganska snabbt, eftersom de bedömdes vara för tidigt ute. "Ett intressant initiativ, men ännu har de inte visat några resultat. Be dem återkomma", var en vanlig kommentar från juryns medlemmar. Efter flera timmars diskussion återstod slutligen fem bidrag som alla bedömdes vara värda en Guldskalpell. Först när skymningen började falla över Stockholm hade juryn enats om en vinnare: mag-tarmmottagningen på Höglandssjukhuset i Eksjö.
- Men för att markera de övriga fyra bidragens höga kvalitet beslutade juryn gemensamt att tilldela dem särskilda hedersomnämnanden, berättar Per Gunnar Holmgren, chefredaktör på Dagens Medicin och juryns ordförande.
Dessa fyra bidrag får juryns hedersomnämnanden och ett specialutformat diplom:
1. Personalen vid ögonkliniken, Sunderby sjukhus, Norrbottens läns landsting, för ett långsiktigt och hållbart förhållande till förbättringsarbete som har resulterat i bättre resursutnyttjande och ökad patientsäkerhet. Kliniken har på en rad områden infört nya arbetssätt som bland annat har ökat tillgängligheten för diabetespatienter.
2. Personalen vid bröstkompetenscentrum, Universitetssjukhuset Mas i Malmö, för arbetet med Öppen bröstmottagning som radikalt har förändrat organisationen för mottagandet av kvinnor med nyupptäckta knutor i bröstet.
3. Personalen vid reumatologkliniken, Falu lasarett, som har skaffat sig kontroll över både processer och vårdresultat genom att systematiskt utnyttja informationen i vårdens IT-system.
4. Anders Fagerlund, kvalitetschef, Akademiska sjukhuset i Uppsala, för sitt införande av en ny form av händelseanalys när misstag inträffar i vården. Han har därigenom visat på en mycket god väg till analyserande patientsäkerhetsarbete.
De fyra hedrade bidragen kommer att presenteras närmare i reportage i Dagens Medicin under hösten.