Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Gentest ökar chans att förutse hjärt-kärlsjukdom

Publicerad: 20 mars 2008, 11:25

En kombination av nio genvarationer kan hjälpa till att förutsäga risken för hjärt-kärlsjukdom. Det visar forskare från Lunds universitet i en studie som publiceras i New England Journal of Medicine. Forskarna anser att ett gentest kan vara värdefullt att väga samman med andra riskfaktorer, som diabetes och blodfettrubbningar.


Tillsammans med amerikanska kollegor har Lundaforskarna undersökt hur en kombination av nio kända riskgener påverkar risken för framtida hjärtkärlsjukdom. De har analyserat förekomsten av riskgenerna – egentligen korta DNA-fragment, SNPs eller ”snippar” – bland 5 414 deltagare i en stor befolkningsundersökning kallad Malmö Kost Cancer.

Alla snippar var associerade till deltagarnas kolesterolnivåer, på så vis att de ökade det ”onda” kolesterolet LDL och minskade det ”goda” kolesterolet, HDL.
Under uppföljningstiden på drygt tio år drabbades 238 deltagare av en första hjärtinfarkt eller stroke.

Studien visar att det sammanvägda testet av de nio riskvarianterna förbättrade möjligheterna att förutsäga deltagarnas risk för dessa hjärt-kärlhändelser. Visserligen kan risken förutsägas med hjälp av kända och lättundersökta riskfaktorer som blodfettrubbningar, högt blodtryck, diabetes, övervikt och rökning. Men gentestet ökar precisionen, enligt forskarna.

– Resultatet visar att riskbedömningen blir bättre när också genanalysen togs med. Så till exempel hamnade en fjärdedel av deltagarna i en annan riskgrupp för bedömning av framtida hjärtrisk. I regel flyttades de till en grupp med högre beräknad risk, säger Marju Orho-Melander, docent vid Lunds universitets diabetescenter och gruppens ledare, i ett pressmeddelande.

New England Journal of Medicine 2008; 358:1240–1249

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev