Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledarskap

Gigantiskt grupparbete när IT-strategin ska genomföras

Publicerad: 21 mars 2006, 12:30

Storbritanniens gigantiska projekt Connecting for Health är den stora förebilden när den svenska nationella IT-strategin för vård och omsorg ska genomföras.


Men när den brittiska regeringen har en nationell sjukvårdshuvudman, en stor budget och en tydlig projektledning, har det svenska socialdepartementet i stället ett gigantiskt grupparbete att hålla ordning på.

- Vem ska vara vår ledare, eller behöver vi ingen sådan? Det frågade Ulla Gerdin, projektledare vid Socialstyrelsen, under en diskussion kring regeringens nya strategi för IT i vården vid Vitalismässan i Göteborg den 15 till 17 mars.

Hon var inte ensam om att undra hur strategins visioner ska förverkligas. Ännu finns vare sig tidplan,   finansiering eller organisation, men förhandlingarna mellan sektorns olika parter pågick intensivt i korridorerna under mässan.

En grupp om sex landstingsdirektörer ska se över hur Sveriges Kommuner och Landsting ska fördela sina pengar mellan de nationella projekt som pågår. Sjukvårdsupplysningen på webben, vårdråd på telefon och bidraget till Carelink är några av de projekt som ska diskuteras. IT-nätverket Carelink hoppas på en roll som förvaltare av de nationella system som behövs, men organisationens roll och kapacitet ifrågasätts på flera håll.

Förändrad bild för företagen  För de företag som levererar IT-systemen innebär strategin en ny verklighet att anpassa sig till, när systemen ska klara krav på nationell samordning av patientdokumentation.

- Vi inser alla att flera av de system som ställs ut på mässan kommer att försvinna. Och jag är inte säker på att mitt system är ett av dem som blir kvar, sade en anonym representant för en leverantör.

Den nationella IT-strategin för vård och omsorg presenterades den 10 mars. Den slår fast att de IT-system som används i sjukvård och omsorg, framför allt för patientdokumentation, ska knytas ihop nationellt och följa patienten i stället för klinik- och yrkesgränser.

Under Vitalismässan ägnades den sista dagen helt åt diskussioner om hur IT-strategin ska realiseras. Socialdepartementet har valt ett öppet och annorlunda sätt att arbeta med strategin, i något som närmast liknar ett stort grupparbete. Myndigheter, branschorganisationer och sjukvårdshuvudmännens representanter har lyckats komma överens om innehållet i strategin. Nu återstår att se om "grupparbetet" fungerar när det gäller att genomföra den.

- Det här är inget som regeringen eller Sveriges Kommuner och Landsting kan genomföra, här måste hela sektorn hjälpa till, sade Daniel Forslund, departmentssekreterare på socialdepartmentet med ansvar för strategin.

I väntan på en eventuell projektledning har han fått ta på sig rollen som den som företräder strategin.

IT-mognaden större i Sverige  Vid Vitalismässan fanns ett par representanter för det brittiska IT-projektet Connecting for Health. Projektet är ett led i labourregeringens modernisering av den brittiska offentliga sjukvården. Förändringen innebär inte bara bättre teknik utan också nya arbetssätt, med fokus på patientmakt och ekonomisk kontroll.

Det pågår diskussioner mellan svenska socialdepartementet och den brittiska sjukvårdshuvudmannen NHS om någon form av utbyte av tekniska lösningar.

Det finns dock stora skillnader mellan Storbritannien och Sverige - en är att Sverige har en mer utbredd användning av IT i vården. Svensk sjukvårdspersonal är luttrad efter många mer eller mindre lyckade IT-införanden, och både patienter och personal är vana vid avancerad teknik i sin vardag. Det ställer stora krav på de samordnade IT-system som nu väntar runt hörnet.

- Den svenska allmänheten tror att de här systemen redan finns. Patienternas förväntningar kommer att vara det som driver på utvecklingen, sade Karina Tellinger, ansvarig för e-recept på Apoteket.

Mer om strategin finns att läsa på www.regeringen.se/vard-it

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev