söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Hälsorådgivare hjälper sjuksköterskor att må bättre

Publicerad: 19 mars 2008, 12:50

Du är på jobbet en stor del av din vakna tid och hur du mår där påverkar det övriga livet. Christina Lundstorp är sjuksköterska och hälsorådgivare och vet hur du gör för att orka mer.


Sjuksköterskor är bra på att vårda andra men glömmer ofta att ta hand om sig själva. Det anser Christina Lundstorp, flitigt anlitad föreläsare om kost och hälsa. Och hon talar utifrån egen erfarenhet. Hon är sjuksköterska i grunden, vet vilken press sjuksköterskejobbet innebär och hur lite tanke som ägnas åt att få den egna kroppen och själen att må bra och orka med arbetsbelastningen.

Det är en myt att sjuksköterskor skulle vara bra på hälso­frågor. De kan mycket om sjukdomar men inte mer än andra om vad vi kan göra för att må bättre på jobbet.

När Christina Lundstorp ombeds ge konkreta råd, se rutorna nedan, till just sjuksköterskor tar hon först upp maten. Hon förvånas över hur dåligt många sjuksköterskor äter. Som i andra kvinnodominerade yrken är det mycket prat om att gå ner i vikt i fikarummen, vilket gör att många äter fel och alldeles för lite.

Utan energi fungerar du inte. Du bränner kroppen i båda ändarna. Att äta ordentligt på regelbundna tider är att föredra men om det kör ihop sig fullständigt är proteindryck ett bra alternativ, säger Christina Lundstorp.

Sjuksköterskor måste även lära sig att koppla av, fortsätter hon. Att slappa framför teven är ett vanligt sätt att återhämta sig på. Men det räcker inte. Du måste hitta en metod som verkligen fungerar. Mindfulness är effektivt och passar de flesta. Metoden ger ökad kroppskännedom och förbättrar förmågan att göra en sak i taget. Den fungerar som en kur med övningar i ett begränsat antal veckor.

I början var det många inom vård­en som fnös lite åt mindfulness, men de flesta som testat har senare insett att det verkligen har varit till en hjälp. För sjuksköterskor är återhämtningen dessutom extra viktig. Att vara trött och okoncentrerad kan få oerhörda konsekvenser för patienterna.

Sjuksköterskans pressade arbetssituation beror inte bara på tidsbrist. Christina Lundstorp lyfter snarare fram att sjuksköterskor är en engagerad yrkesgrupp som vill driva egna projekt, skriva D-uppsatser och som överlag vill mycket med sitt jobb, men inte ges tillräckligt utrymme för att göra allt det där. Ibland känns det som om sjuksköterskan förväntas göra de verkliga omvårdnadsrelaterade uppgifterna på sina raster, tycker hon.

Känslan av att inte få tillräcklig stimulans och utveckling i jobbet påverkar ditt humör och din hälsa i högsta grad. Mina råd leder visserligen inte till organisatoriska förändringar men hjälper dig att hantera ett krävande jobb. Och till och med få extra energi så att du kan komma hem glad efter dagens slut.

Anna-Karin Andersson

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev