Ledarskap
Hiv-prevention blir dyrare för landstingen
Publicerad: 21 september 2006, 10:55
Statliga medel för hiv-prevention ska villkoras. Socialstyrelsen föreslår att landstingen måste vara med och betala arbetet för att få del av vissa medel.
Socialstyrelsen föreslår i en rapport till regeringen nya regler för hur de statliga medlen för hiv-preventivt arbete ska användas.
Sedan länge har landstingen fått statsbidrag för att utveckla förebyggande arbete med insatser till riskgrupper, för att förhindra hiv-smitta.
- Medlen har använts till att bygga upp och driva verksamheter som landstingen nu bör kunna finansiera själva. Det hiv-preventiva arbetet är inte bara statens ansvar, utan även landstingens, säger Johan Carlson, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning.
I ett förslag, som nu ska behandlas av socialdepartementet, föreslår Socialstyrelsen att det blir tydligare styrning av de statliga medel som ska gå till hiv-preventivt arbete. Landstingen ska i ökad utsträckning vara med och finansiera arbetet och bättre redovisa hur pengarna används.
- Hittills har en del av statsbidragen för detta arbete försvunnit i landstingens svarta hål. Vi vet inte hur de har använts och tycker att det får vara slut med det nu, säger Johan Carlson.
"Vi måste göra en markering" Av de medel som går till strategisk pågående verksamhet, och som har funnits i flera år, ska storstadslandstingen, enligt förslaget, själva stå för 25 procent. De övriga landstingen ska stå för 10 procent. Den verksamhet som berörs är till exempel venhälsan och ungdomsmottagningar.
- Ungdomsmottagningar ska landstingen absolut stå för själva. Det ska inte finansieras med statsbidrag, säger Viveca Urwitz, chef för Socialstyrelsens enhet för hiv-prevention.
Hon inser att det finns en risk för att landstingen drar öronen åt sig när de ställs inför de nya kraven.
- Visst kan jag förstå om landstingen blir oroliga, men vi måste göra en markering så att landstingen förstår att de också måste ta ansvar för detta.
Enligt förslaget är det de 45 miljoner kronor i statliga medel som ska gå till basverksamhet i storstadsregionerna som kräver medfinansiering motsvarande 25 procent. Övriga landsting har 11 miljoner kronor att dela på.
Utöver dessa medel finns 35 miljoner kronor som ska användas av landstingen för prioriterade utvecklingsprojekt och samordning av det hiv-preventiva arbetet.
Förslaget bereds nu på socialdepartementet som bland annat ska föra samtal med Sveriges Kommuner och Landsting. Senare under hösten väntas ett beslut.