Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Hon ska sprida lärdomar från pandemihanteringen

Publicerad: 15 april 2021, 20:31

Sara Lindholm Larsson har fått uppdraget att samordna och sprida lärdomarna från pandemins första år i Region Stockholm.

Foto: Josefin Lundgren Gawell

Sara Lindholm Larsson har fått uppdraget att som förändringsledare samordna och sprida lärdomarna från Region Stockholms arbete under pandemin.


Ämnen i artikeln:

Ledarskap för vårdenRegion StockholmCovid-19

– Jag kommer att samarbeta med alla berörda verksamheter, många har redan kavlat upp ärmarna och påbörjat ett förbättringsarbete, säger Sara Lindholm Larsson, som rapporterar till regiondirektören. 

Hon är utlånad till regionen från 1 mars i år till sista juni 2022. Hennes ordinarie arbete är som operativ chef för perioperativ medicin och intensivvård på Karolinska universitetssjukhuset. Därifrån var hon också utlånad för att jobba som en av ledarna för funktionen Command Center, som på regionens uppdrag samordnade inköp av skyddsutrustning.

Utgångspunkten för Sara Lindholm Larssons uppdrag är revisions- och konsultföretaget KPMG:s 600-sidiga utvärdering av Region Stockholms hantering av pandemin under 2020, som Dagens Medicin skriver om. KPMG fortsätter uppdraget och fler rapporter kommer. 

Sara Lindholm Larsson har börjat med att sätta sig in i KPMG-rapporten:

– Den är enorm och beskriver ett enormt stort arbete. Jag måste börja med att strukturera upp mitt uppdrag.

Rapporten omfattar 20 olika analysområden, mest gäller de hälso- och sjukvården, men andra regionala verksamheter finns också med.

– Jag kommer att börja med att titta på själva krisorganisationen, strukturen, kompetenserna och planverket – vem som gör vad, säger Sara Lindholm Larsson.

– Hittills har jag fått väldigt positiv respons från dem jag har träffat. Alla är mycket lösningsfokuserade, men också mycket trötta på grund av den pågående pandemin. Vi får ta saker i den ordning vi mäktar med. 

Hon poängterar att alla i regionen gjort, och gör, ett fantastiskt och hårt arbete under pandemin.

– I mitt uppdrag är fokus att ta lärdom och att hitta konstruktiva lösningar. Allt det vi lärt oss kommer att ta flera år att implementera i regionen, som ju är som en stor atlantångare, säger Sara Lindholm Larsson.

– Om förändringar ska få någon systemeffekt behöver planer och arbetssätt stämma överens.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Nina Hedlund

nina.hedlund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev