Ledarskap
HSAN slutar att informera vården om behörighetsbeslut
Publicerad: 7 juni 2006, 12:02
HSAN vill inte längre informera sjukvården om legitimations- och behörighetsbeslut. Socialstyrelsen tycker att detta visar att HSAN inte bryr sig om patientsäkerheten och tar därför över uppgiften.
För att apotek och sjukvård ska få veta när en läkare har fått en ändring i rätten att skriva ut läkemedel, mist legitimationen eller fått prövotid skickar Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, regelbundet ut ett meddelandeblad med information. Nu vill HSAN inte göra det längre.
- Det är inte vår uppgift. Vi ska pröva de ärenden som kommer till HSAN. Det finns inget som säger att det är vår sak att meddela våra beslut till andra genom dessa meddelandeblad, säger Annika Marcus, generaldirektör på myndigheten.
Nu tar Socialstyrelsen över uppgiften, om än något knorrande. Myndigheten anser att det med tanke på tillsynen och patientsäkerheten är viktigt att apotek, landsting och vårdföretag regelbundet får information om vilka läkare eller annan sjukvårdspersonal som har fått sin behörighet förändrad. Annars får besluten inte avsedd effekt.
- Men HSAN tycks inte ha något intresse för patientsäkerheten, säger Johan Carlson, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning. Socialstyrelsen fick kännedom om att HSAN tänkte sluta ge ut meddelandebladet genom ett brev i slutet av 2005. Enligt Annika Marcus på HSAN hade brevet föregåtts av muntliga kontakter med Socialstyrelsen. - Ja, annars hade vi inte bara slutat, säger hon.
Socialstyrelsen anser dock att myndigheten ställdes inför fullbordat faktum och bara hade att ta över uppgiften. Meddelandebladen innehåller uppgifter om legitimerad sjukvårdspersonal som efter HSAN:s beslut fått sin legitimation återkallad eller som fått indragning eller begränsning av förskrivningsrätten. Det kan även handla om att någon har fått ny legitimation eller förskrivningsrätt.
Med andra ord uppgifter som är nödvändiga för att Apoteket AB ska kunna registrera vilka läkare som har begränsad förskrivningsrätt och för vårdgivare att se vilka som har blivit av med sin legitimation. Totalt rör det sig om 30-40 beslut om året.
Apoteket AB är helt beroende av informationen för att registrera förändringarna i förskrivningsrätten. - Sedan årsskiftet, då HSAN aviserade att de skulle sluta med meddelandebladen, har vi hoppats att detta skulle få en lösning. Först häromdagen fick vi kännedom om att Socialstyrelsen skulle ta över. Hade vi inte fått detta besked då så hade vi varit tvungna att börja agera på något sätt, säger Yvonne Borg, receptarie på Apoteket AB:s stab för juridik.