Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledarskap

Indisk läkare i fängelse efter aborter på grund av "fel" kön

Publicerad: 29 mars 2006, 12:21

En indisk läkare och hans assistent har dömts till två års fängelse efter att ha utfört aborter på grund av att fostret hade "fel" kön.


Det var först efter det att myndigheterna i den nordliga delstaten Haryana arrangerade en fälla med tre gravida kvinnor som lockbete som läkaren Anil Sabani och hans assistent Kartar Singh kunde gripas. På en dold ljud- och videoinspelning från konsultationen hörs hur läkaren berättar för en av kvinnorna att hon bär på ett flickfoster, ett foster han skulle "ta hand om", uppger brittiska BBC.

Detta är första gången som någon i Indien har dömts för att ha utfört aborter på grund av att fostret har "fel" kön. Men problemet är långt ifrån nytt - och det är flickorna som sorteras bort. I den aktuella delstaten Haryana, exempelvis, går det endast 861 kvinnor på 1000 män. I landet som helhet har siffran stadigt sjunkit från 972 kvinnor per 1000 män i början av förra seklet till dagens 927 kvinnor för varje tusental män.

På grund av detta är det förbjudet i Indien att utföra ultraljudsundersökningar av gravida kvinnor för att ta reda på fostrets kön.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev