Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Industrin ber om granskning av patientföreningar

Publicerad: 11 april 2005, 12:31

Granska läkemedelsbranschens samarbete med patientorganisationerna. Det ber Läkemedelsindustriföreningen om i ett brev till två ministrar.


I ett brev till socialminister Berit Andnor och vårdminister Ylva Johansson föreslår Lif en oberoende utredning, uppger branschorganisationen i ett pressmeddelande.

Som anledning anges en rapport från Storbritannien där samma förhållande granskats, och där författarna i rapporten till engelska parlamentet beskriver problemet med att patientorganisationer arbetar som marktrupp i marknadsföringen av läkemedel. Patientgrupper används ofta som opinionsbildare i medierna för att skapa efterfrågan på nya läkemedel.

I rapporten förordas större insyn och förslag på former för hur samarbetet mellan patient- och välgörenhetsorganisationer finansieras.

Enligt Richard Bergström, Lif:s vd, är det viktigt för branschen att allmänheten inte ifrågasätter patientorganisationernas oberoende. Det avtal som nu reglerar samarbetet med patientorganisationer i Sverige är ensidigt, och innebär bland annat att branschen förbinder sig att inte bekosta patientorganisationens ordinarie verksamhet, bara särskilda projekt.

- Det får inte vara så att en organisation faller ihop om pengarna från företagen försvinner, det ska bara handla om tillfälliga projekt, säger Richard Bergström och fortsätter:

- Det har tagit tid att få genomslag för dessa regler och vi är inte riktigt framme ännu. Men för att det ska bli riktigt bra behöver vi en tydlig motpart och vi hoppas att en oberoende granskning kan vara ett första steg.

Christina Kennedy

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev