Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Inopererad monitor hjälper läkare att följa hjärtsviktspatient via nätet

Publicerad: 19 oktober 2005, 11:22

Karolinska universitetssjukhuset i Solna är först i Europa med att övervaka hjärtsviktspatienter via internet. Metoden har i USA visat sig minska antalet patienter som läggs in på sjukhus.


För att hjärtsviktspatienterna ska kunna följas opereras en pacemakerliknande dosa, monitor, in under huden på dem, nära nyckelbenet. Med hjälp av en elektrod placerad i hjärtats högra kammare mäts bland annat hjärtfrekvens och tryck inne i kammaren.

Patienterna kan sedan läsa av monitorn med en speciell enhet som överför informationen via en vanlig telefonlinje till en central databas. Någon internetuppkoppling behövs inte. Läkare eller andra med behörighet loggar in på databasen och följer tryckutvecklingen.

Frieder Braunschweig, biträdande överläkare vid kardiologkliniken på Karolinska universitetssjukhuset, konstaterar att mätning av trycket i högra kammaren är ett bra sätt att övervaka hjärtsviktspatienter.

- Ofta kan man se att trycket påverkas långt innan patienterna blir dåliga, vilket gör att man har möjlighet att ändra medicinering innan de måste läggas in på sjukhus. Det rör sig främst om att öka eller minska doserna av vätskedrivande medicin, säger han.

Tryckmätningar på hjärtsviktspatienter har gjorts länge, men patienterna har tidigare behövt komma in till sjukhus för att få informationen avläst. Nu kan allt skötas i hemmet.

- Det blir enklare för patienterna som inte behöver komma till sjukhus, men framför allt får vi en möjlighet att gå in och behandla i ett tidigare skede, säger Frieder Braunschweig.  Liknande försök har gjorts i USA, men Karolinska är först i Europa med att föra över data direkt från hjärtat till en webbsida.

Hjärtsvikt är en mycket vanlig anledning till att äldre patienter läggs in på sjukhus. Förhoppningen är nu att en större andel av patienterna ska kunna skötas i hemmet. Amerikanska studier har visat att metoden minskar antalet patienter som läggs in på sjukhus med drygt 20 procent.   Den studie som görs nu är en pilotstudie, berättar Cecilia Linde, överläkare och verksamhetschef vid kardiologiska kliniken i Solna.

- Hittills har vi inkluderat fem patienter med medelsvår till svår hjärtsvikt. Ytterligare ett tiotal patienter kommer att inkluderas under hösten, säger hon.

Anders Hansen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev