söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Insulinpumpar ut ur förmånen

Publicerad: 27 april 2012, 11:37

Landstingen ska ta över kostnaden för insulinpumpar, efter ett beslut från TLV.


Vem som ska betala insulinpumpar till diabetiker är en tvistefråga. Nu har TLV beslutat att dessa inte längre ska subventioneras i läkemedelsförmånen. I stället ska landstingen stå för dem.

En insulinpump hjälper diabetiker att få rätt tillförsel av insulin under dagen. Pumpen bärs i exempelvis ett skärp och har en slang till injektionsstället på kroppen.

Pumparna har hittills betraktas som en förbrukningsvara som subventioneras av läkemedelsförmånen.

Nu har dock Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutat att pumparna inte längre ska betraktas som förbrukningsartikel och därför inte ingå i förmånen.

Detta är något som diabetesforskare och patientorganisationer varit emot. Det finns en farhåga att landsting med dålig ekonomi istället för över kostnaden för insulinpumparna på patienten och att patienter som behöver pumpar inte har råd att betala själva.

Men en sådan utveckling ser inte TLV.

– Det finns ingen anledning att tro att antalet insulinpumpanvändare kommer att minska eller att TLV:s beslut på annat sätt kommer att vara till nackdel för patienterna, säger Malin Blixt.

Vad som är att betrakta som förbrukningsvara inom läkemedelsförmånen är föremål för prövning i förvaltningsdomstol.

TLV hade helst sett beslut i de mål som nu ligger hos förvaltnings- och kammarrätten. Men eftersom dessa dröjt har beslutet att utesluta insulinpumparna ur förmånen tagits ändå.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev