Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Jakten på den försvunna tvätten

Publicerad: 19 april 2005, 13:30

Nu tar Tvätteriet Alingsås upp jakten på den tvätt som flytt. Vårdpersonalen ska engageras för att inte trosorna ska försvinna.


Förra året fick Västra Götalandsregionen köpa ett helt långtradarsläp fyllt av 100 000 trosor och kalsonger för att ersätta svinnet. Sammanlagt kostar de försvunna kläderna och textilierna regionen 8miljoner kronor per år, enligt logistikchef Ingemar Andersson.

- Filtar och patientkläder är det som försvinner mest. När patienterna åker hem är det ofrånkomligt att de måste ha något på sig, säger Ingemar Andersson.

Enligt honom har svinnet ökat de senaste åren. För tio år sedan representerade svinnet 4 procent av tvätten, numera är det 9 procent.

- Jag vet inte om det är någon allmän uppluckring av moralen där man tror att detta är allmän egendom eller vad det kan bero på, säger Ingemar Andersson.

Särskild påse för sjukhuskläder  För personalkläderna är svinnet mindre, särskilt sedan kläderna märkts med streckkoder eller mikrochips. Dessutom har tvätteriet infört system där varje avdelning får större ansvar för de kläder som beställts till personalen.

I måndags, den 18 april, började arbetet med det senaste projektet i Västra Götalandsregionen för att stoppa svinnet. Det går ut på att alla patienter som lämnar Södra Älvsborgs sjukhus i Borås och Skene får med sig en särskild plastpåse där sjukhuskläder kan läggas när de har använts färdigt. Patienterna tar sedan med sig påsen när de kommer till sjukhuset för återbesök, eller till vårdcentralen som ser till att kläderna kommer tillbaka till tvätteriet. På sjukhusen har Egil Krog, informatör på Tvätteriet Alingsås, nu placerat ut tvättunnor för kläder som returneras. Om idén faller väl ut kommer den att införas i hela regionen.

Egil Krog vet hur man jagar tvätt. Under en sjumånadersperiod besökte han så gott som alla sjukhem, äldreboenden och gruppboenden i regionen för att informera om hur hanteringen skulle gå till. Det blev närmare 700 besök, och 2 miljoner kronor sparade kronor som resultat. På vissa boenden, som inte ens var kunder hos tvätteriet, hade hela personalen ändå tvätteriets kläder.

- Många timanställda jobbar både på sjukhus och inom kommunen. De tog helt enkelt med sig kläderna till sjukhemmet, säger Egil Krog, som av vissa chefer uppmanades att polisanmäla personalen.

- Men jag vill hellre informera. Jag tror att det ger bättre effekt.

Christina Kennedy

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev