fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Karolinskas läkarförening: ”Bråttom att göra något”

Publicerad: 31 januari 2019, 05:00

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Organisationen fungerar inte i dag. Förändringar måste göras innan fler tröttnar och säger upp sig, menar sjukhusets läkarförening.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhuset

Sjukhusstyrelsens uppföljningen av Karolinska universitetssjukhusets nya verksamhetsmodell, som Dagens Medicin skrev om i går, ger en bild av uppgivna medarbetare och ett sjukhus som tampas med stora problem.

– Jag är inte förvånad över resultatet, säger Yvonne Dellmark, läkarföreningens ordförande, till Dagens Medicin.

För drygt två år sedan skrev fackföreningen en misstroendeförklaring mot sjukhusdirektören Melvin Samsom, till följd av förändringarna, konsultkostnaderna och införandet av den nya verksamhetsmodellen.

Nu säger hon att problemen som beskrivs i rapporten är väl kända och att det är viktigt att hitta lösningar. Man måste ha tydligare beslutsvägar och bättre sätt att hantera de problem som dyker upp. Just det arbetet, att förtydliga ansvar och beslutsnivåer, är ett uppdrag som tillförordnade sjukhusdirektören Annika Tibell nyligen har fått av styrelsen.

– Men vi tror inte att det räcker att bara förtydliga roller och mandat, säger Yvonne Dellmark.

Sjukhusdirektören har också fått i uppdrag att presentera ”organisatoriska modifieringar”. Vad tror du om det?
– Om det betyder att återskapa medicinska specialitetsområden så ser vi positivt på det, säger Yvonne Dellmark. De här konstlade uppdelningarna har gjort att vi fått svårare att ge en god vård och utbilda nya läkare.

Det behöver inte vara en motsättning att behålla flödena och återskapa en form av klinikstruktur, betonar Yvonne Dellmark. Det finns flöden som fungerar bra som ligger inom en specialitet, som till exempel hjärtklaffsflödet.

Vad hoppas du att ledningen gör nu, utifrån denna uppföljning?
– Möten har påbörjats på ett lovande sätt. Men vi ser att det är bråttom, för det fungerar inte som det är i dag. Det gör att folk tröttnar och säger upp sig. Det går inte att behålla specialitetskompetens i enbart patientflöden men framför allt går det inte att ta hand om alla patienter på ett bra sätt, säger Yvonne Dellmark.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev